Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Pizza i dalje žari i pali

Od svojih skromnih početaka u Napulju kao hrana za siromašne, pa sve do današnjih ‘globaliziranih’ dana, pizza je najrasprostranjenije jelo na svijetu.

Tradicionalno poznati po vještini pripremanja ukusnih jela talijanski kuhari vrlo su ponosni na pizzu te se ne bi složili da je riječ o običnom jelu od tijesta i puno priloga.

Po njima za pripremu ukusne pizze neophodno je puno strasti kako bi pizza dobila osobnost i karakter.

Na svoj put uspjeha pizza je krenula još sredinom 19. stoljeća kad je pizzaiolo (pizza majstor) Raffaele Esposito u čast talijanske kraljice Margherite di Savoie i njezinog gostovanja u Napulju pripremio tri vrste pizza: jednu sa svinjskom masti; drugu s češnjakom, rajčicama i uljem; i treću s mozzarelom, bosiljkom i rajčicama (u bojama talijanske zastave).

Kraljica Margherita se kasnije zahvalila pismom kuharu na izuzetno ukusnim jelima, što je za njega bila velika pohvala, te je jednu pizzu nazvao u kraljičinu čast pizza Margherita. Ova je pizza i dan danas standard za sve ostale pizze te se svugdje u svijetu priprema uglavnom na isti način.

Od pizze Margherite pa do danas nastale su razne vrste pizza za svačiji okus, Vesuvio, Funghi, Quattro Formaggi, Napolitana, Prosciutto, Quattro Stagioni, Capricciosa,… i sve ih možete u samo nekoliko klikova naručiti putem portala Pauza.hr. Dobar tek!

Povratak na Net.hr