Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

ČAK IH JE 12

OVE STVARI ODMAH IZVADITE IZ HLADNJAKA! Mislite da će dulje ostati svježe, a zapravo im samo ubrzavate kvarenje

Ma kladimo se da i vi radite barem jednu od ovih pogrešaka

Mora da je divan osjećaj kada otvorite hladnjak napunjen vašim omiljenim namirnicama. I dok mnoga hrana na niskim temperaturama dulje zadržava svježinu, neki proizvodi u hladnjaku izgube okus, pa čak se i brže pokvare. Stručnjaci savjetuju za Daily Mail da ovih 12 stvari odmah izvadite iz hladnjaka i nikad više ih onamo ne stavljate:

ZAMKA U HLADNJAKU ZBOG KOJE VAM SE HRANA KVARI: Ovo je jedini pravi način za organizaciju namirnica

12 zabranjenih

  • rajčice – stavite ih u ladicu hladnjaka samo ako su počele trunuti
  • kruh – niska temperatura će ga osušiti; ako ga ne mislite odmah pojesti, radije ga spremite u zamrzivač pa otopite prema potrebi
  • krumpir – hladnoća pomaže svježini, ali smanjuje okus; krumpir držite na mračnom mjestu u smočnici ili ormariću
  • kava – kondenzacija iz hladnjaka uništava aromu kave; držite je u staklenci u kuhinjskom ormariću
  • namazi – oni s visokim udjelom soli dobro su očuvani te hlađenje nije potrebno; isto vrijedi i za džemove
  • voće – banane obvezno držite izvan hladnjaka, a tako i jabuke te naranče, premda njih smijete staviti u ladicu hladnjaka ako su jako zrele; meko voće poput grožđa i bobica stavite u hladnjak, ali pazite da prije toga bude posve zrelo
  • češnjak – njega je najbolje držati na hladnom i tamnom mjestu, ali ne u hladnjaku. U hladnjak ga trebate staviti samo ako ste ga već ogulili jer oguljen vani neće dugo preživjeti
  • ulja – nije rijetkost da se ulje drži u hladnjaku kako ne bi užeglo, ali maslinovo, primjerice, treba stajati vani na tamnom jestu jer izloženost svjetlu smanjuje njegovo antioksidativno djelovanje
  • čokolada – nema nikakve potrebe da je držite u hladnjaku jer ondje ona postaje mutna i ne ispušta svu aromu; i čokoladu je najpametnije držati na hladnom, suhom i mračnom mjestu
  • maslac – boljeg je okusa ako stoji u ormariću; zbog svoga sastava otporan je na bakterije i pri višim temperaturama
  • lak za nokte – možda ste čuli da će vam tako dulje trajati, no zapravo se na niskoj temperaturi lak zgušnjava; držite ga u ladici daleko od svjetla
  • baterije – idealna temperatura za baterije je 15 Celzijevih stupnjeva, a neće im naškoditi ni malo viša; samo ih držite podalje od sunca jer je toplina njihov najveći neprijatelj

Povratak na Net.hr