PRLJAVE TAJNE PROIZVOĐAČA

NI NE SLUTITE ŠTO JEDETE: Uz ove trikove testirajte kvalitetu namirnica iz trgovine i spriječite trovanje hranom

Proizvođači hrane koriste razne aditive i kemikalije kako bi proizvodi izgledali bolje i dulje trajali. Međutim, takve namirnice mogu biti otrovne.

Uz ove trikove, spasite se od trovanja hranom. Testirajte ono što jedete.

Kravlji sir

Ako nemate vlastitu proizvodnju, trebate znati da proizvođači često u svježi sir dodaju škrob, što pretvara sir u sirutku.

Kako provjeriti: Dodajte nekoliko kapi joda i dobro promiješajte. Ako postane plavo, znajte da je loše kakvoće.

Mlijeko

Isto vrijedi i u ovom slučaju. Mlijeko iz supermarketa je normalizirano i nema gotovo ništa zajedničko s pravim domaćim proizvodom. Normalizirano mlijeko je promijenjeno kako bi bilo niske masnoće ili obrano.

Kako provjeriti: Za otkrivanje lažnog mlijeka, pomiješajte ga s čistim alkoholom u omjeru 1:2. Ako je mlijeko dobre kvalitete, pahuljice će se pojaviti za 5 – 7 sekundi. Ako je, pak, lažno, to će potrajati mnogo dulje.

Maslac

Volite li za doručak namazati maslac na kruh, pripazite jer neke vrste maslaca sadrže biljna ulja poput palminog, što ih čini margarinom.

Kako provjeriti: Stavite komad maslaca u kipuću vodu. Ako je pravi, brzo će se rastopiti i formirati sloj na površini. Margarin će se pretvoriti u komadiće. Drugi način da se vidi sadržaj jest jednostavno ga zamrznuti, a zatim ga rezati nožem. Ako su komadići ravni i dobro se režu, nemate razlog za brigu.

Bijela riža

Ako sumnjate u njezinu kvalitetu, vjerojatno imate razlog za to. Neki brendovi zamjenjuju pravu rižu sintetičkom smolom i krumpirom. Izgleda kao prava, ali drugačijeg je okusa.

Kako provjeriti: Uzmite žlicu riže i stavite je na vatru. Lažna riža će mirisati na plastiku i imati crni dim.

‘BJEŽITE KAO OD KUGE’: Stručnjak za trovanje hranom otkiva kojih šest namirnica ne bi pojeo ni za živu glavu

Med

Proizvođači meda dolaze sa svim vrstama ideja kako povećati težinu konačnog proizvoda – od dodavanja krede ili škroba do brašna.

Kako provjeriti: Rastopite žlicu meda u vodi i dodajte nekoliko kapi octene kiseline. Ako se smjesa počinje pjeniti i zviždati, vaš med sadrži kredu. Brašno i škrob u medu može se otkriti dodavanjem joda – smjesa će tada postati tamna.

Vino

Zaželjeli ste se čaše dobrog crnog vina? Znajte da ono iz dućana uopće ne mora biti vino. Vjerovali ili ne, neki proizvođači koriste vino u prahu.

Kako provjeriti: Uzmite žlicu sode bikarbone i ulijte malo vina u nju. Ako je riječ o pravoj stvari, dogodit će se kemijska reakcija zbog koje će smjesa postati plava. Vino u prahu neće mijenjati boju.

Riba

Budući da je proizvod koji brzo propada, morate biti vrlo oprezni pri kupnji ribe u ribarnici.

Kako provjeriti: Riblje oči i koža moraju biti ujednačene boje, tijelo mora imati ravne ljuske i crvene grudice. Stara riba će imati neravne ljuske, tamne škrge i loš miris. Neki prodavači mogu sakriti ove znakove tako da sastružu ljuske i odsijeku glavu i peraje. Pazite da meso bude crveno ili ružičasto, a ne smeđe.

Jaja

Jaja se također mogu vrlo brzo pokvariti. Ako želite napraviti ukusan omlet, svježa jaja su nužna.

Kako provjeriti: Uzmite vrč hladne vode i stavite jaje unutra. Vodoravno potopljeno jaje je svježe. Lagano povišeno jaje znači da nije svježe, ali se može koristiti za pečenje. Ako pluta na površini, bolje je baciti ga.

Svježe voće

Danas poljoprivrednici imaju naviku koristiti puno kemikalija kako bi voće što dulje održali svježim. Znači, neke od ukrasnih bobica mogu sadržavati pesticide i nitrate.

Kako provjeriti: Trik je da prokuhate i pomiješate voće sa šećerom. Svježe, bez pesticida, bobice će imati puno soka. Svježe jagode također će imati voćni miris i bit će crvene, a ne tamne boje. Naranče će biti čvrste i zadržati boju.

Povratak na Net.hr