SAVJETI VRSNIH KUHARA

MISLITE DA ZNATE PRIPREMITI JAJA? U nečemu od ovoga sigurno griješite, evo kako će vam ispasti savršeno na sve načine

Najvažnije je pogoditi pravu temperaturu, ali kako to postići?

Možda se čini da je najjednostavnije što možete pripremiti za jelo – jaja na sve moguće načine. Nema tu mnogo mudrosti, smatraju mnogi. No, ipak postoje pogreške koje možda i vi radite, a zbog kojih vam jaja ne ispadnu onako kako očekujete.

Najvažnije u pripremi jaja jest pogoditi pravu temperaturu. Profesionalni kuhari podijelili su nekoliko korisnih savjeta, ali i ukazali na najčešće pogreške koje ljudi čine s ovom jednostavnom namirnicom.

Jaja na oko

Pogreške: pretjerano skuhan žumanjak, premalo obrađen bjelanjak i prečesto miješanje jaja dok se peku.

Rješenje: pecite jaja malo dulje na niskoj temperaturi i po potrebi nakratko poklopite tavu.

Kulinarski stručnjak s Instituta za kulinarsko obrazovanje Frank Proto jaja peče na nižoj temperaturi kada želi da se bjelanjak dobro ispeče, a žumanjak ostane tekući. Prženje jaja na oko on započinje na srednje jakoj vatri s uljem ili maslacem u tavi, čak i ako se jaja ne lijepe za tavu, jer im to daje puniji okus.

“Razbijte jaja nad tavom i jednostavno ih pustite da se prže. Mnogi ih bez pravoga razloga počnu miješati i premještati s jedne strane na drugu, što im uništi teksturu. Samo ih pustite da se prže” rekao je Proto za Huff Post.

Kajgana

Pogreške: prekuhavanje i pogrešan način miješanja.

Rješenje: maknite jaja s vatre dok su još “vlažna” a tijekom kuhanja stalno miješajte velikim pokretima i okrećite.

“Mekanu je kajganu najlakše dobiti na laganoj vatri uz stalno miješanje i prevrtanje”, kaže Proto i savjetuje da nju nikad ne pržite na jakoj vatri i ne zaboravite miješati. Također preporučuje da kajganu ne solite dok nije potpuno gotova.

Tvrdo kuhana jaja

Pogreške: pucanje jaja prilikom stavljanja u lonac, prekuhavanje i nespretno guljenje.

Rješenje: jaja odmah stavite u vruću vodu, a kada su gotova, uronite ih u “hladnu kupku”.

Bez obzira na to stavljate li jaja u hladnu ili proključalu vodu, nakon kuhanja ih treba potopiti u hladnu vodu kako bi im se ljuska prilikom guljenja lako odvajala, bez pucanja.

Autorica i stilistica hrane Andrea Slonecker podijelila je svoju isprobanu metodu: “Pričekajte da voda proključa, smanjite vatru na lagano, ubacite jaja, a onda ih kuhajte 12 – 13 minuta, ovisno o tome koliko ih imate u loncu.”

Omlet

Pogreške: prekuhavanje i dodavanje sirovih punjenja.

Rješenje: omlet izvadite iz tave dok je unutrašnjost još vlažna, a prethodno pripremite nadjev, npr. gljive ili luk.

Sir možete staviti u tavu zajedno s jajima, ali sve ostale nadjeve valja najprije termički obraditi napola, a tek onda ih dodati omletu da se još malo sve skupa prepeče.

“Omlet treba prestati peći dok su jaja još malo vlažna jer će se i nakon što tavu maknete s vatre ona još ‘peći'”, objasnila je Slonecker.

SJEĆATE SE ONE OSOBE KOJA VAM JE REKLA DA JAJA NISU DOBRA ZA ZDRAVLJE? Pokažite im ovo i fokusirajte se na druge stvari

JAJA SE TREBAJU DRŽATI OVDJE I NIGDJE DRUGDJE: Slušate li proizvođače hladnjaka, moglo bi vas stajati zdravlja

 

Povratak na Net.hr