KOLAČI BEZ BRAŠNA: / Pronašli smo recepte za čokoladne i zdrave kolače koji ne debljaju

Image

Brašno je izdašna i nutritivno dragocjena namirnica bogata ugljikohidratima i škrobom koji pomažu vašem organizmu da gomila kile.

2.7.2017.
15:00
VOYO logo

Osim škrobom, brašno je bogato biljnim proteinima, mastima, vitaminima, mineralima i vlaknima. Prečestim korištenjem pšeničnog brašna možete dobiti višak kilograma, ali i stvoriti intoleranciju na gluten.

Ako imate ove simptome, vrijeme je da se obratite liječniku i prestanete konzumirati bijelo pšenično brašno:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • depresija i tjeskoba
  • zbunjenost i nemogućnost koncentracije
  • artritis
  • česte glavobolje
  • neočekivane promjene raspoloženja
  • bol u trbuhu i nadutost
  • hiperaktivnost
  • sindrom kroničnog umora

Ako imate neke od navedenih simptoma i osjetljivi ste na gluten, kolači bez brašna su odličan odabir za vas. Pronašli smo fine recepte uz koje ćete potpuno prestati jesti kolače s brašnom.

Kolači bez brašna

Čokoladna crna torta kao kolač bez brašna

Potrebni sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskvit:

  • 7 jaja
  • 7 žlica šećera
  • 5 žlica mljevenog pettit beure keksa
  • 2 žlice kakaa
  • 15 žlica mljevenih oraha
  • 60 g tamne čokolade
  • 3 žlice ulja

Krema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 250 g maslaca

Priprema:

Kada radite biskvit odvojite bjelanjke i žumanjke. Žumanjke pomiješajte s šećerom par minuta pa u to dodajte otopljenu čokoladu, ulje, kakao, mljevene kekse i orahe. U to ručno umiješajte istučeni snijeg od bjelanjaka. Ovaj kolač bez brašna pecite 20 minuta na 180ºC. Kada se ispeče pričekajte da se ohladi pa ga narežite na tri jednake trake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kremu miješajte jaja s šećerom dok se ne sjedine u pjenastu masu. Nakon toga ih prebacite u posudu za kuhanje i držite ih na pari ili laganoj vatri 5-6 minuta. Tada će se krema početi lagano zgušnjavati. Pripazite da nije jaka vatra jer bi se krema mogla zgrušati. Kad se krema zgusne dodajte čokoladu koju ste rastrgali na komadiće i maslac. Pričekajte da se sve sjedini i ohladite kremu. Svaku koru biskvita premažite trećinom kreme. Ohladite cijelu tortu kako bi se slojevi lijepo proželi.

Image
Foto: stocksnap.io
Image
Foto: stocksnap.io

Karamel torta kao kolač bez brašna

Biskviti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 180 grama čokolade
  • 180 grama maslaca
  • 180 grama prženih mljevenih lješnjaka ili oraha
  • 120 grama šećera
  • 3 žlice ruma
  • 2 žlice mljevenih kekasa
  • 9 jaja
  • 1 vanil šećer

Krema:

  • 300 grama bijele čokolade
  • 350 ml vrhnja za šlag
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 300 grama šećera
  • 30 grama putra

Ganache:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 200 grama čokolade
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica agavinog sirupa

Priprema:

Prije početka smeljite orahe ili lješnjake, kekse i stavite čokoladu za biskvite da se topi na pari, te pripremite kalupe za biskvite. Uključite pećnicu na 170 stupnjeva da se grije dok radite biskvit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mljevene kekse potopite s 3 žlice ruma i pustite da tako stoji 10ak minuta. Odvojite bjelanjke i žumanjke. Kolači bez brašna očvrsnut će se radi bjelanjaka od kojih trebate napraviti čvrsti snijeg. U drugoj posudi pomiješajte maslac, šećer, vanil šećer i čokoladu s pare. U to miješanjem stavljajte jedan po jedan žutanjak i na kraju mljevene lješnjake i kekse. Na to lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu rasporedite u 2 kalupa i pecite ih istovremeno 25-30 minuta. Kada se biskvit ispeče i ohladi, narežite ga da sve skupa dobijete 4 kore.

Karamelnu kremu počnite raditi tako da napravite šlag od 400ml slatkog vrhnja i ostavite da se hladi. Tada stavite 300 grama šećera u posudu i na laganu vatru dok se karamela ne otopi. U to dodajte polako 350 ml slatkog vrhnja koje neka se kuha dok se ne otopi, nakon toga dodajte putar i bijelu čokoladu. Čim se sve otopi maknite s vatre kako ne bi pregorilo. Odmah ohladite smjesu stavljajući posudu u drugu posudu s vodom. Kad se ohladi, u nju umješajte šlag koji se hladio u frižideru. Podijelite smjesu na 3 jednaka dijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slaganje torte izgleda tako da u kalup, u kojem ste pekli stavljate koru po koru, poprskate ju s malo mlijeka i ruma pa nanosite kreme. Kad završite ostavite tortu sa strane i krenite u pripremu ganachea. U manju posudu stavite 150 ml slatkog vrhnja i pričekajte da se ugrije pa u to umiješajte čokoladu i pričekajte da se otopi. U to dodajte agavin sirup i ohladite. Dodajte ovu smjesu na zadnji biskvit torte u slojevima.

Tortu ukrasite po želji i ostavite u frižideru preko noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: stocksnap.io
Image
Foto: stocksnap.io

Kolač bez brašna od naranče

Potrebni sastojci:

  • 7 žumanjaka
  • 200 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 250 g oraha ili maka
  • naribana korica dvije naranče
  • sok od jedne naranče
  • 150 g grožđica
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • snijeg od 7 bjelanjaka
  • 2-3 žlice marmelade od marelica

Glazura:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 70 g čokolade za kuhanje
  • 70 g maslaca
  • 70 g šećera
  • 1 jaje

Priprema:

Pomiješajte žutanjke sa šećerom da dobijete svijetlu i gustu smjesu. U tu posudu dodajte mekani maslac i miješajte dok se smjesa ne ujednači pa u to dodajte naribane korice naranči. Polako miješanjem dodajte mlijevene orahe ili mak po želji, grožđice, prašak za pecivo i krušne mrvice. Na kraju miješajte ručno lopaticom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjelanjke istucite u snijeg i polako umješavajte trećinu po trećinu u smjesu od oraha dok ne postane kompaktna. Ovu smjesu pecite na 180 stupnjeva dok kolač nije do kraja ispečen. Znat ćete da je kolač pećen ako ga isprobate čačkalicom i ona ostane čista nakon što ste ju uboli u biskvit.

Kada se ohladi, na njega možete staviti glazuru. Da bi dobili poseban okus, u lončiću otopite dvije velike žlice marmelade od marelica i time premažite kolač. Glazuru radite tako da otopite maslac i čokoladu na vatri te kada se malo ohladi dodajete jaje i brzo miješajte da se ne zgruša. Glazuru možete raditi i samo od čokolade, po izboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavite kolač da se ohladi pa poslužite.

Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo