KOJI JE VAŠ RECEPT?

KAKO U 5 KORAKA SAVRŠENO ISPRŽITI JAJE NA OKO? Jedan sastojak je ključan i trebat ćete ga puno

Ovaj tjedan si nam rekli da čitav život pogrešno pečemo kajganu i kuhamo tjesteninu. Pa da vidimo kakvi smo s pripremom jaja na oko.

Jaje na oko tradicionalno je jelo koje Hrvati po potrebi spremaju za doručak, ručak, ili večeru, Uistinu nije bitno kada, ne postoji pravilo kad se ono jede. Jede se bilo kada kad imate svega nekoliko minuta za pripremu obroka ili kad set u kvartovskoj pekari upravo kupili svježi topli kruh.

Svatko ima svoj način spremanja, i tko smo mi da vam sudimo ako kojim slučajem u jednom trenutku okrenete jaje na oko. No, svjetski popularni časopis Bon Appetit kaže da radite veliku grešku ako jaje okrećete. Ili ako stavljate samo par kapi ulja.


Evo njihovih savjeta za savršena jaja na oko s tekućim žutanjkom i hrskavim bjelanjkom.

Prije svega trebat će vam tavica s neljepljivim dnom i puuuuuno maslinovog ulja. Iako su svjesni da je to previše ulja, ovi stručnjaci kažu kako je ono neophodno za hrskavost.

Potom slijede ovi koraci:

1. Na srednjoj vatri zagrijte dovoljno ulja da prekrije dno tave.

2. Dodajte dva jaja pazeći da ima dovoljno prostora među njima kako se ne bi spojili. Lagano protresite tako svaki put kad dodate jedno jaje. To radite kako bi se zatvorili rubovi bjelanjka.

3. Povremeno tresite tavu, i ako je potrebmo odvajate bjelanjke jedan od drugog. Tako pecite dok rubovi ne poprime zlaćanu boju, otprilike dvije minute,

4. Potom nagnite tavu kako bi se ulje skupilo na jednom mjestu i podlijevajte bjelanjke (ne žutanjke!) vrelim uljem kako biste termički obradili one male neposlušne prozirne dijelove. To će trajati još otprilike minutu.

5. Začinite po želji i jedite dok je vruće.

Povratak na Net.hr