Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

NJAMMM!

KAKO SE JEDU ŠKAMPI: Naučite kako ih pravilno očistiti i pripremiti na buzaru

Rakovi koji dolaze iz porodice hlapova jako su popularno jelo u našim krajevima, no mnogima znaju stvarati prave probleme.

Sigurno ste se nekoliko puta našli u situaciji da ste u restoranu ili na ručku kod rodbine, a posluženi su škampi. Ma koliko ih voljeli možda ih ipak izbjegavate jer ne znate kako se jedu škampi. Pronašli smo nekoliko jednostavnih savjeta kako da se ne sramotite i uživate u finim jelima.

Rakovi iz porodice hlapova

Škampi su mali morski račići, te kao i ostale vrste račića zahtijevaju poseban postupak kad se jedu. Tijelo im je duguljasto, narančaste do crvene boje, a najviše žive u predjelu Atlantskog oceana. Glava i prsa su povezana, rep se sastoji od kolutića, a završava lepezom. Na donjem dijelu prsa nalaze se kliješta s obje strane. U Hrvatskoj je poznat Kvarnerski škamp koji je blijedocrvene boje te se lovi tako da ostaje čist, bez pijeska ili blata. Love se u mrežama i prije nego krenu na slanje se čuvaju u posebnim tekućinama kako se ne bi osušili. Najbolje ih je jesti svježe. Mogu se pripremati uz tjesteninu ili rižoto, a mogu se spremati i na roštilju.

Čišćenje prije pripreme i prije jela

Kako bi jeli škampe, potrebno je znati ih dobro očistiti. Mogu se pripremati kao hladno ili toplo predjelo, ali i kao glavno jelo, no tada će vam biti potrebna veća količina. Kada se kuhaju najčešće se odvajaju repovi od ostatka tijela. Oklop i kliješta se mogu koristiti za rižota ili riblje temeljce.

Ovako izgleda priprema škampa za prženje:

  1. Operite škampe hladnom vodom i dobro ocijedite

  2. Pecite ih u dubljoj tavi u kojoj ste ranije ugrijali ulje

  3. Škampi se stavljaju na vrelo ulje na samo 5 minuta

  4. Gotovi su čim promijene boju ljušture u svjetliju

  5. Izvadite ih iz tave i prelijte marinadom

Kada poslužite škampe, ovako se jedu:

  1. Odvojite prstima glavu i prsa od zadnjeg dijela škampa – primite prstima glavu pa ju odvojite i bacite

  2. Odstranite crijeva s mesnatog dijela koja se nalaze na leđnoj strani – zarežite nožem i lagano odvojite od mesa

  3. Odvojite nožice i kružne prstenove

Budite bez brige, premda su vam posluženi u restoranu, sasvim je normalno da koristite prste kako bi jeli škampe.

Niskokalorična alternativa mesu

Ovi rakovi imaju visoku energetsku i nutritivnu vrijednost, te su nakon tune najpopularniji plod mora. Sadrže velike količine proteina, fosfora, kalija i kalcija, željeza, cinka i magnezija te vitamine. U škampima se nalaze i pantotenska kiselina te omega-3  masne kiseline. Sadrže malu količinu masti, ali imaju visoku razinu HLD ‘dobrog’ kolesterola. Tako su škampi odlični za pomoć kod kardiovaskularnih bolesti, bolesti srca i kod snižavanja krvnog tlaka. Prehrana koja često uključuje škampe pomoći će u sintezi DNA u oštećenim stanicama što će inhibirati razvoj stanica raka. Radi primjerene razine kiselina pomoć su u borbi protiv Alzeheimerove bolesti te pospješuju funkcije mozga.

Škampi na buzaru

Slatkasti okus škampa najbolje ćete osjetiti ako ih priredite na buzaru. Kako bi pripremili škampe na buzaru za 4 osobe, ovo su vam potrebni sastojci:

  • 1,5 kilograma
  • 2 rajčice
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 200ml bijelog vina
  • 150ml maslinova ulja
  • 6 režnjeva češnjaka
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • sol
  • bijeli papar

Priprema:

Rajčice zarežite i na kratko ih uronite u vrelu vodu. Izvadite ih i ogulite. Narežite ih kockice. Sitno nasjeckajte češnje češnjaka. U lonac stavite oko 1-1,5 dl toplog maslinovog ulja. Na vrelo ulje stavite škampe koje ste prije toga oprali i ocijedili. Držite tako na vatri oko 5 minuta dok ne promijene boju oklopa u svjetliju. U lonac na to dodajte sjeckani češnjak, rajčicu, dio sjeckanog peršina, papar, sol i krušne mrvice. Dobro promiješajte i pustite da se sastojci dobro povežu. Prelijte izmiješane sastojke bijelim vinom i poklopite lonac. Ostavite da se tako kuha na laganoj vatri 10-15 minuta. Kada je gotovo izvadite samo škampe i poslužite dok su još vrući. Posipajte ih svježe sjeckanim peršinom.

Povratak na Net.hr