Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

DVA JEDNOSTAVNA RECEPTA

JUHA OD TIKVICA: Voće koje koristimo za predjelo, ali je odlično i za deserte

Tikvice su mnoštvu poznate kao povrće, no mnogi bi se tu prevarili. Ovo voće potječe iz Amerike, a u našim predjelima se konzumiraju već preko deset tisuća godina.

S malim brojem kalorija, a puno nutrijenata, tikvice su odlična namirnica kada želite smršaviti. Osim što ispunjavaju želudac i odaju osjećaj sitosti, izvor su vitamina B i C. Juha od tikvice odličan je i zdrav ručak jer sadrži mangan, kalij i beta karoten.

Za ljekovitost tikvice nemojte ju guliti

Većina ljekovitih i vrijednih stvari iz ovog voća nalazi se u njenoj kori, pa kada ju koristite, nemojte ih guliti. Mladi plodovi pomažu organizmu da potakne probavu i očisti crijeva od toksina. Radi ovih svojstava smanjuje se rizik od raka crijeva, kontrolira šećer u krvi i smanjuje apetit.

Ako jedete juhu od tikvica barem jednom tjedno, očuvat ćete krvožilni sustav i sniziti kolesterol, smanjiti rizik od ateroskleroze te srčanog i moždanog udara.

Mangan u tikvicama pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i kolesterola.

Jednostavno ne postoji razlog zašto ne biste jeli juhu od tikvica barem jednom tjedno.

Recept za finu juhu od tikvica

Potrebni sastojci:

  • 900 grama tikvica
  • 1 glavica luka
  • 600 ml povrtnog temeljca
  • 300 ml milerama
  • 20 grama maslaca
  • 1 žlica sušenog origana
  • 115 grama gorgonzola sira
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • ekstra djevičasko maslinovo ulje
  • sol

Priprema:

Nasjeckajte luk i narežite tikvice na kolutove. U loncu stavite dvije žlice maslinovog ulja, ugrijte ga i na to dodajte kocke maslaca i sjeckani luk. Posolite, promiješajte i pržite tako na srednje jakoj vatri 3-4 minute. Na to dodajte kolutove tikvica i začinite sušenim origanom i solju. Povremeno miješajte i nastavite pirjati na srednje jakoj vatri oko 10 minuta. U to ulijte juhu i kuhajte dalje. Dok se juha kuha narežite gorgonzolu na kockice. Nakon 20 minuta kuhanja dodajte polovicu kockica gorgonzole i miješajte kuhačom dok se smjesa ne sjedini, to jest, dok se sir potpuno ne otopi. Kada se otopi, grubi izradite sve sastojke u loncu štapnim mikserom, ali pazite da ne usitnite tikvice do kraja. Na to dodajte mileram i pričekajte da juha zavri. Gotovu juhu rasporedite po tanjurima i ukrasite sjeckanim peršinom i preostalim kockicama gorzgonzole.

Tikvice u slatkoj verziji kao desert

Tikvice ipak jesu voće, pa ih osim za juhe i dodatke slanim salatama, možete iskoristiti za izradu kolača. Uz juhu od tikvica i ovaj desert, održavat ćete zdravo tijelo i kožu.

Potrebni sastojci:

  • 500 grama tikvica
  • 500 grama svježeg kravljeg sira
  • 100 grama glatkog brašna
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 4 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 limun ili vanil šećera
  • 100 grama šećera
  • 2 žlice naribane korice limuna

Priprema:

Prije nego počnete s rezanjem i pripremom, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Naribajte tikvicu (ogulite po želji), posolite i ostavite da stoji oko 15 minuta kako bi pustila vodu, a nakon toga ju dobro ocijedite. Uz tikvicu pomiješajte sve suhe sastojke s liste potrebnih sastojaka. U drugoj posudi umješajte sir i vrhnje pa spojite u smjesu od jaja, dodajte tikvice i dobro promiješajte. U to postepeno dodajte suhu smjesu i sve dobro miješajte.

Nauljite i brašnom posipajte posudu za pečenje u koju ćete uliti smjesu. Stavite da se peće na 180 stupnjeva oko 35 minuta.

Ohladite kolač, posipajte šećerom u prahu i servirajte uz kuglice sladoleda.

Povratak na Net.hr