Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

NEŠTO VIŠA CIJENA

INKA BOBICE: Egzotično voće poznato po svojim hranjivim i protuupalnim svojstvima

Egzotično voće koje dolazi iz tropskih dijelova Južne Amerike sve je popularnije i na našim predjelima.

Sitne bobice narančaste boje slatko kiselog su okusa i iznimno dobre za vaše zdravlje. U nekim kulturama se nazivaju peruanskim jagodama, a mogu se jesti svježe, osušene ili se od njih mogu raditi sirupi i džemovi. Poznate su po tome da spuštaju poviše kolesterol, apsorbiraju toksine iz crijeva i organizma te imaju snažna protuupalna svojstva.

Iznimna nutritivna vrijednost

Inka bobice u Americi imaju široku primjenu još od davnina, a razlog tome je njihova odlična nutritivna i hranjiva vrijednost. Smatraju se malom slatkom superhranom. Svi dijelovi biljke osim plodova su otrovni. Ovo im je sastav:

  • antioksidansi – pokazalo se kako inka bobice imaju više antioksidanasa od dugog suhog voća. Sadrže fitosterole koji imaju antioksidativno, antikancerogeno i antiupalno djelovanje, a osim toga odlično djeluju u borbi protiv bakterija i mikroba
  • vlakna – ovo je jedna od hrane bogate vlaknima pa tako u 100 grama inka bobica možete dobiti oko 19 grama vlakana. Uz to sadrže i topiva vlakna koja su važna za kontroliranje apetita i snižavanje kolesterola. Ona pomažu i u borbi protiv pretilosti jer topiva vlakna u dodiru s vodom stvaraju želatinastu masu koja djeluje tako da privlači masnoće, šećere i mnoge štetne tvari iz hrane. Iz tog razloga se preporučuju za korištenje pri početku neke dijete za vitko tijelo.
  • vitamini – inka bobice sadrže visoku razinu vitamina C, E i K, te neke vitamine iz B skupine. Uz to sadrže i vitamin P, točnije skupinu biljnih tvari ili fitonutrijenata koja je poznata po svojim antioksidativnim svojstvima.
  • minerali – karoten, fosfor, željezo, kalij, cink – kalij pomaže boljoj provodnosti živčanih impulsa, cink sprječava razaranje stanica, a od karotena nastaje vitamin A koji je odličan za jačanje imuniteta i zdravu kožu
  • nezasićene masne kiseline i esencijalne aminokiseline
  • fizalini – ovo su prirodni pseudosteroidi koji mogu služiti za ublažavanje alergija i autoimunih bolesti. Uz to se pokazalo da imaju i antikancerogeno djelovanje

Inka bobice mogu se jesti suhe ili svježe

Kao i drugo egzotično voće, kao što je kumkvat, inka bobice se mogu pripremati i jesti na nekoliko načina. Uglavnom se jedu u obliku suhog voća kao grožđice, ali se mogu i svježe miješati sa voćnim salatama. Osim toga se mogu dodavati u žitarice, smoothije ili voćne doručke. Odlično se slažu s čokoladom s kojom ih možete prelijevati, ali i koristiti u kolačima ili za izradu muffina. Uz to se mogu jesti i kao slano jelo, ali tek kada su potpuno zrele.

inka bobice dorucak
Izvor: Instagram

Kada ih kupite kod nas vjerojatno neće imati svoj mrežasti okvir, ali ukoliko vidite da je on suh i raspada se, tek tada znači da je plod spreman za konzumiranje. Ako ih jedete nezrele mogle bi izazvati probleme s probavom. Inka bobice su malene su kao trešnje, a u unutrašnjosti imaju mnogo sjemenki. Slatko kisele su pa možda malo podsjećaju na jagode. Mogu se saditi na vrtu, ali vole toplije predjele i suho tlo. Smiju se saditi uz mrkvu, salatu, luk i peršin.

Cijena inka bobica kreće se oko 100 kuna po kilogramu, ali zato u Hrvatskoj možete kupiti i sjeme ove super biljke i uzgojiti ih i sami.

 

Povratak na Net.hr