Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Makedonska poslastica – ‘gravče na tavče’

Ako ste ljubitelji malo ljuće i pikantnije hrane, pravi izbor za vas je čuveno makedonsko jelo – zapečeni grah. Kod ovoga je jela prednost i to što se može servirati kao samostalno jelo uz neku osvježavajuću salatu, a može poslužiti i kao izvrstan prilog uz vaše omiljeno pečeno meso ili roštilj. Dobar tek!

Priprema:

Grah namočiti u zasoljenu vodu te ga ostaviti da se namače u hladnjaku odnosno na nižoj temperaturi. Nakon toga vodu baciti, a grah isprati pa ga staviti u lonac s vrućom vodom i kuhati 2,dva i pol do tri sata na laganoj temperaturi.

Umjesto ovako kuhanog graha, može se upotrijebiti i grah iz konzerve.

Suha rebra narezana na kocke skuhati, a ‘juhu’ od suhog mesa sačuvati za kasnije. Na ulju zastakliti na kockice narezani luk i malo podliti s juhom u kojoj su se kuhala rebarca pa pirjati na laganoj vatri petnaestak minuta. Dodati na kockice narezanu rog papriku, sitno nasjeckani češnjak, feferon i rajčicu. Sve zajedno pirjati još desetak minuta.

Dodati sitno narezani peršin i brašno, posoliti i popapriti pa podliti s otprilike 3 dcl juhe i kuhajte desetak minuta nakon što zavrije pa dodati kuhani grah.

Sve preselite u glinenu posudu za pečenje (može i keramička, a ako nemate ništa od toga, onda u obični pleh). Dodati još preostale juhe od suhog mesa i nepokriveno zapeći u pećnici na 200°C otprilike 45 minuta.

Izvaditi iz pećnice i poslužiti.

recepti.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr