ALI KAD JE TAKO DOBRO...

GRADONAČELNIK BOLOGNE ŽELI DA SVIJET SAZNA ISTINU: ‘Špageti bolonjez su prevara, to je fake news’

Vjerojatno najpoznatije talijansko jelo zapravo ne postoji

Od školskih kuhinja do talijanskih restorana, špageti bolonjez postali su sinonim za tjesteninu. Čak se daju u trgovinama kupiti gotovi umaci, a iako je trendu podlegla i (talijanska) Barilla, špageti bolonjez zapravo ne postoje, kaže gradonačelnik Bologne Virginio Merola. Na svom Twitteru počeo je skupljati fotografije što jela, što menija koji oglašavaju jelo s imenom njegovog grada kako bi u bolonjskom FICO Eataly World, najvećem svjetskom tematskom parku posvećenom hrani, napravio malu izložbu o ovoj, kako kaže, prevari.

“Špageti bolonjez zapravo ne postoje, a usprkos tome su poznate diljem svijeta. Voljeli bismo da svijet zna kako je Bologna izumila tagliatelle, tortelline i lazanje” rekao je Merola za RAI, još jednom ističući kako su špagete bolonjez “fake news”

“Čudno je da si svjetski poznat po jelu koje uopće nije naše. Naravno da nam je drago da skreće pozornost na naš grad, ali bilo bi nam draže da smo poznati po vrhunskoj hrani koja je dio naše kulinarske tradicije”, rekao je.

Pa, u čemu je točno problem?

Najbliže onome što mi zovemo bolonjez u Italiji se naziva ragu, u kojem je prilično manje mesa. Poslužuje se izmiješan s tjesteninom, za razliku od bolonjeza kojeg se najčešće stavlja samo na vrh. Također, (gotovo) nikad se ne poslužuje sa špagetima nego čvršćom tjesteninom poput tagliatella.

Povratak na Net.hr