Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

NAJMANJE BAKTERIJA

GDJE KUPOVATI MESO? Britanci testirali svoje trgovine, najsigurnijim se pokazao supermarket koji postoji i u Hrvatskoj

Ovdje je izmjerena najmanja koncentracija bakterija u svježem mesu (samo 0,015 posto)

Iako se većina bakterija u mesu uspješno uništava termičkom obradom, opasnost od zaraze svejedno postoji; a i svatko od nas želi jesti što kvalitetnije. Kampilobakter je najčešći uzrok trovanja hranom u Veliko Britaniji te četvrti najveći uzrok proljeva u svijetu.

Simptomi trovanja hranom

Zaraženi ljudi osjećaju simptome mučnine i povraćanja, bolova u trbuhu koji često rezultiraju proljevom, a moguća je i povišena tjelesna temperatura. U namjeri da otkriju gdje je najsigurnije kupovati svježu piletinu, britanski su istraživači prošli sve popularne supermarkete.

VEĆ 20-AK GODINA NIJE BILO OVOLIKO SVINJA ZARAŽENIH TRIHINELOM: ‘Kada se ta ličinka uvuče u srčani mišić, ostaje doživotno’

Rezultati analize mesa pokazali su da je piletina iz razvikanog Tesca najzagađenija bakterijama, koje uzrokuju trovanje hranom ako se meso dobro ne obradi prilikom kuhanja. Njihovi supermarketi Asda i Morrisons slijede ovu poraznu statistiku, dok se jedan njemački lanac supermarketa, koji postoji i u Hrvatskoj, pokazao najsigurnijim.

Meso iz Lidla najsigurnije

Naime, u Lidlu je izmjerena najmanja koncentracija bakterija u svježem mesu (samo 0,015 posto). Istraživanjem nisu obuhvaćeni drugi supermarketi u kojima kupuju Hrvati te se ne može procijeniti njihova kakvoća mesa, ali dobro je znati da imamo trgovinu koja je prošla i britanske standarde.

Da biste izbjegli zarazu, pobrinite se da meso dobro skuhate. Držite ga odvojenog od ostalih namirnica u hladnjaku te operite ruke i kuhinjski pribor nakon što se dirali sirovo meso. Piletinu ne perite prije kuhanja jer tako možete proširiti bakterije po cijeloj kuhinji, savjetuje Daily Mail.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr