banner

DOBRO JE ZNATI

DJECA OČEKUJU SLATKIŠE ZA NOĆ VJEŠTICA, ALI OPREZ! Stomatologinja otkriva koji su najbolji, a koji najlošiji za njihove zubiće

Noć vještica je svakom djetetu savršena izlika za pojačano uživanje u slatkišima. Ali nisu svi slatkiši isti. Stomatolog savjetuje kako izbjeći da vam se dijete predozira šećerom u najstrašnijoj noći u godini.

Ljepljivi slatkiši i oni koji se žvaču opasniji su za dječje zube jer lakše stvaraju karijes. Valja izbjegavati i čokoladne bombone s lješnjacima i punjenjima. Najmanje su zlo u svemu tomu gumeni medvjedići jer je od njih najmanji rizik za pojavu problema sa zubima, smatra stomatologinja iz New Yorka dr. Tema Starkman.

Objasnila je i zašto je tomu tako. Naime, ljepljive karamele zavlače se u uske pukotine među zubima i ondje se razgrađuju istovremeno stvarajući karijes, kojemu je potrebno tek 24 – 36 sati da se formira.

Čokoladne poslastice poput M&M’sa i Kit Kata nisu toliko opasne, ali svejedno imaju visoki udio šećera. Najvažnije je obratiti pozornost na punjenje. Ako čokoladni bomboni u jezgri imaju lješnjake ili bademe, velika je vjerojatnost da će se sitni komadići zavući među zube i ondje ostati neko vrijeme.

DJECA VIŠE NE BI SMJELA JESTI SLATKIŠE: Današnji proizvodi sadrže fatalni sastojak koji na njihovu jetru djeluje gore od alkohola

Zašto su gumeni bomboni najbezazleniji? Starkman kaže da je to zbog njihove glatke teksture, koja smanjuje vjerojatnost za lijepljenjem i ostankom u ustima nakon gutanja. “Ja se ne bih bojala svome djetetu dati gumene medvjediće”, kaže.

Nakon što prođe Noć vještica, bit će potrebno uravnotežiti pH u ustima i poboljšati oralno zdravlje. Ponudite djeci jabuku ili komad čvrstog sira. Bit će od pomoći i žvakaća guma bez šećera. Važno je čim prije ukloniti ostatke slatkiša iz usta.

“Svojoj djeci ne branim da jedu slatkiše, ali ih učim da nakon toga obavezno operu zube. Prije pranja zuba dobro je najprije isprati usta vodom. Bez toga će se ostatci šećera samo razmazati po zubima”, objašnjava Starkman.

Također savjetuje da s djecom provjerite je li što ostalo među zubima. Prije odlaska na spavanje pregledajte njihova usta je djeca često ne znaju zube oprati toliko stručno kao odrasli, piše Daily Mail.

Povratak na Net.hr