Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

ČUVARI ZDRAVLJA

DATULJE ZA ZDRAVLJE: Pomažu čitavom organizmu i gotovo ne postoji tegoba koju neće riješiti

Prirodno slatko voće omiljena je namirnica mnogima i to s razlogom.

Datulje su zapravo plod palme koji se za konzumiranje koristi već tisućama godina. Ovo voće u sebi sadrži prirodne šećere, mnoge vitamine i minerale koji pomažu boljem funkcioniranju tjelesnih funkcija. Tako su datulje i dijabetes povezane jer mogu biti odlična namirnica za one koji imaju problema s povišenim šećerom u krvi.

Datulje i dijabetes, visok krvni tlak..

Ovo slatko voće sastoji se od mesnatog dijela i sjemenki, točnije koštica. Oblikom podsjeća na maslinu, samo što je smeđe zlatne boje. Iznimno je slatko i ukusno, a mogu se jesti svježe, suhe i polusuhe. Ovo super voće jedna je od hrane bogate vlaknima koja je potrebna za pravilno i dobro funkcioniranje probave i umanjivanje probavnih problema.

Tako su datulje odlične i za dijabetičare jer 7 komada ovog voća sadrži oko 4 grama vlakana. Osim toga bogate su antioksidansima i lako se probavljuju. U sastavu datulja nalaze se i vitamini A, C, B grupe i folna kiselina, ali i minerali kao što su kalij, kalcij, magnezij, sumpor i željezo. Sadrže čak 23 aminokiseline te su izvor prirodnih vlakana koji su višestruko korisni za organizam. Uz to sadrži i karotenoide zeaksatin i luetin. Iz tog razloga konzumiranje datulja može pomoći kod anemije, visokog krvnog tlaka, kolesterola i mnogim dugim problemima. Ovo su samo neke od dobrobiti datulja:

  • očuvanje zdravlja čitavog krvožilnog sustava i srca – vitamini koji se nalaze u datuljama, kao što su vitamin A, C i neki vitamini B skupine su iznimno važni za pravilno funkcioniranje srca te za zdravlje krvi i krvnih žila. Uz to sadrže i folnu kiselinu koja kontrolira aminokiseline koje su povezane s bolestima srca. Sama prisutnost antioksidanasa pomaže prevenciji srčanih bolesti te iz tog razloga može pomoći osobama koje pate od problema sa povišenim krvnim tlakom. Tome će pomoći i minerali iz sastava datulja koji također doprinose snižavanju visokog krvnog tlaka.
  • spuštanje kolesterola – ovo je samo jedan od problema koji datulje rješavaju smanjivanjem razine neželjenog LDL kolesterola u tijelu. Iz tog razloga njihova konzumacija može pomoći u spuštanju te razine, ali i poboljšavanju rada krvnih žila.
  • dobro djeluju na mozak – vjeruje se da konzumiranjem datulja možete spriječiti nastanak moždanog udara koji je prvi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. U njima se nalazi mnogo kalija i minerala fosfora koji su zaslužni za smanjivanje rizika od moždanog udara te održavanje zdravlja i funkcionalnosti mozga. Datulje mogu pomoći i kada vam je potrebna bolja koncentracija za, na primjer, poslovni sastanak ili učenje jer pomažu u održavanju kognitivnih funkcija mozga.
  • pomažu kod alergija – jedan od minerala koji je zastupljen u datuljama je i organski sumpor koji ima brojne zdravstvene prednosti. Tako je on zaslužan za smanjivanje alergijskih reakcija, a može pomoći i kod sezonskih alergija. U nekim slučajevima sumpor iz namirnica uspio je pomoći osobama koje pate od alergijskog rinitisa. Također pomaže i kod ostalih simptoma i posljedica alergije kao što su bronhitis, laringitis, astma te nekih kožnih osipa.
  • poboljšavaju probavu – datulje su oduvijek poznate po tome što pospješuju metabolizam jer pomažu lakšem i učestalijem pražnjenju crijeva. Vjeruje se kako potiču rad lijenih crijeva te se često preporučuju kao prirodni lijek za zatvor ili druge probleme s probavom. Datulje su bogate i mineralom kalijem koji može pomoći zaustaviit proljev te poboljšati čitavu mikrofloru crijeva. Ujedno su odlične za stvaranje dobrih crijevnih bakterija koje su također potrebne za kvalitetnu probavu.
  • čuvaju zdravlje kostiju – radi visoke razine mangana u datuljama može se govoriti o njihovoj dobrobiti za zdravlje kostiju i zubi. Mangan pomaže boljoj apsorpciji kalcija koji ima ključnu ulogu u zdravlju zubi i kosti. Minerali koji se nalaze u datuljama važni su kako bi se zdravlje kostiju održavalo, a posebice kod starijih osoba kod kojih kosti već počinju slabiti. Datulje mogu biti dobra prevencija za nastanak osteoporoze i ostalih bolesti kostiju.

Datulje su odlične za svaku funkciju u tijelu jer će ju poboljšati ali i pomoći u prevenciji nastanka problema. One tako održavaju fizičku formu, daju energiju i teško ćete pronaći neki problem koji ovi čuvari zdravlja neće riješiti.

Povratak na Net.hr