Jela nadrealna kao i djela

DALIJEVA KUHARICA: Konačno i vi možete naučiti pripremati karamele s češerima, tisućugodišnja jaja…

Jaja stara tisuću godina, pašteta od žaba, karamele s češerima, samo su neke od delicija koja se mogu pronaći u kuharici Salvadora Dalija.

Vjerovali ili ne, umjetnik koji se proslavio nadrealnim slikama, kao mali je maštao da postane kuhar, prenosi SoBadSoGood. A kako bi ostvario svoj dječački san, 1973. objavio je Les Diner de Gala.

Ne samo da ju je ilustrirao (zasigurno najbizarnijim ilustracijama jela u povijesti gastronomije), nego je osmislio i jela, jednako nadrealna kao i ostatak njegovog opusa (iako, sigurno manje vrijedna divljenja).

U kuharici su recepti za jela koja je Dali pripremao za svoje ekscentrične zabave. Ne samo da su jela bila malo neobična, nego su i gosti morali nositi krajnje bizarne kostime kako bi bili u skladu s nadrealnom atmosferom.

” Mi ignoriramo te tablice i grafikone u kojima kemija preuzima gastronomiju. Ako ste poklonik nekih od tih brojača kalorija koji radost jedenja pretvaraju oblik torture, smjesta zatvorite kuharicu. Previše je živa, previše agresivna i previše drska za vas” napisao je u predgovoru sam slikar.

Tek odnedavno, knjiga je dostupna i na Amazonu, po cijeni od 36 dolara.

Povratak na Net.hr