PRIRODNO I ZDRAVO

ČAROLIJA LIMUNA: Citrus koji se može upotrijebiti na najmanje 10 načina za koje niste znali

Uštedite si novce i dajte limunu priliku. Njegova kiselina neka radi za vas. Evo što je sve moguće učiniti s limunom:

1. Očistite mikrovalnu pećnicu

Ubacite narezani limun u zdjelu s vodom. Zagrijte mikrovalnu dok se staklo ne zamagli, a onda ostavite da stoji najmanje 10 minuta. Obrišite pećnicu suhim ručnikom.

2. Napravite osvježivač zraka

Limuni su odličan izbor za prirodne osvježivače. Za ugodan miris u zamrzivaču dovoljno je u njega staviti nekoliko komadića limuna ili vaticu namočenu u limunov sok. Za lijep miris doma, dovoljno je ugrijati malo vode, dodati narezane limune, cimet ili neki drugi začin.

3. Limunom osvježite jabuke na kolačima

Za koji god se recept odlučite, a koji zahtijeva jabuke, nastojte ih pošpricati s limunom. Na taj način sprječavate da jabuke potamne, a ujedno im dajete i onu pikantnu notu koja im je potrebna kako bi kolač bio svjež.

4. Ispolirajte svoj namještaj

Sve što vam je potrebno jest limun i malo maslinovog ulja. Ovoga puta nije za salatu, već za čišćenje. Osim ako ste spremni pojesti i  krpu za poliranje. U tom slučaju, dobar tek!

5. Uklonite mrlje

Utrljajte sok od limuna u mrlje, a ostatak dodajte prašku u perilici za rublje. Limun je prirodni izbjeljivač i pomaže da bijela odjeća ostane bijela.

6. Ubacite u rižoto

Osim što poboljšava okus jelu, limun sprječava da se riža zalijepi. Na taj način, ona ostaje rahla i podatna za kulinarsko preoblikovanje bilo koje vrste.

7. Osvježite dasku za rezanje

Limun efikasno uklanja mirise od bijelog luka i mrlje nastale od rezanja drugih namirnica.

8. Pomaže probavi

Čaša tople vode s nekoliko kapi limuna, pomaže u probavljanju hrane.

9. Ubija korov

 

10. Može poslužiti kao nevidljiva tinta

Sokom od limuna napišite tajnu poruku na papir. Želite li ju pročitati, dovoljno je papir prisloniti na žarulju. Limunova tinta će postati smeđa, a tajna više neće biti skrivena.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr