Ovo je nekoliko mitova i činjenica o hrani koje je jedna nutricionistica odlučila objasniti

Začinjena hrana ubrzava metabolizam, a alkoholom se ne liječi mamurluk

FOTO: Karen/Flickr

Postoji nebrojeno mnogo mitova o raznim prehrambenim namirnicama, zbog čega više nitko od nas nije siguran što je pametno jesti, a što bismo možda trebali izbjegavati.

Nutricionistica Cynthia Sass za Time je odlučila izdvojiti nekoliko činjenica i mitova o hrani i piću za koje je ljudi najčešće ispituju i napokon odgovoriti na pitanja pomaže li pijenje vode zaista u bržem gubitku kilograma i može li začinjena hrana ubrzati rad metabolizma.

“Čini se kako i dalje postoji jako puno bajki vezanih uz prehranu u koje ljudi još uvijek vjeruju, uključujući i one posebno vezane za ovo doba godine, poput mitova o lijekovima za prehladu ili za mamurluk. Kako bismo napokon razjasnili neke stvari, odlučila sam objasniti koja su od ovih sedam vjerovanja istinita, a koja su mitovi. I možda ćete se iznenaditi što je istinito, što je istinito, ali u manjoj mjeri nego što se inače naglašava, a što je u potpunosti pogrešno”, ispričala je Sass.

Činjenica: Pileća juha dobar je lijek za prehladu

Pileća juha zaista je dobar lijek za prehladu
Pileća juha zaista je dobar lijek za prehladu Alexa/Flickr

Ova činjenica na svojoj strani ima čak i znanstvene dokaze, s obzirom da je popularna studija iz 2000. godine, provedena na Sveučilištu u Nebraski, dokazala kako pileća juha zaista ima protuupalno djelovanje, zbog čega može umanjiti bolove i smanjiti nelagodu za vrijeme prehlade.

Topla pileća juha može također ubrzati kretanje sluzi u nosu te tako olakšati disanje, dok sluz s druge strane usporavaju hladna pića. S obzirom da tijekom prehlade gubimo više tekućine, možemo vrlo lako dehidrirati, a sol iz juhe pomaže kod hidratacije, jer ona izaziva zadržavanje vode u tijelu. Ako ne jedete piletinu, povrtna juha može biti jednako učinkovita, a nutricionistica također preporuča dodavanje povrća i u pileću juhu.

Mit: Pureće meso uspavljuje

Ne uspavljuje puretina, već blagdansko prejedanje
Ne uspavljuje puretina, već blagdansko prejedanje Betty Crocker Recipes/Flickr

Ovaj mit dolazi od činjenice da puretina sadrži triptofan, aminokiselinu koja ubrzava rad serotonina u mozgu, koji je zaslužan za uspavljivanje. No taj utjecaj ipak se ne može tek tako jednostavno objasniti. Kao prvo, triptofan nije tvar koja se nalazi samo u purećem mesu, već i u piletini, ostalim vrstama mesa, ribi, jajima i mliječnim proizvodima, a vjerojatno još nikad niste zaspali jer ste pojeli jaje na oko.

Bez velike pomoći ugljikohidrata, koji triptofan čine dostupnijim našem mozgu, on vas vrlo vjerojatno neće moći tek tako lako uspavati. A pravi razlog zašto nam se čini da nas baš puretina uspavljuje je taj što se ona najčešće jede za Dan zahvalnosti (u Americi), a kod nas za vrijeme božićnih blagdana, a to je vrijeme sveopćeg prejedanja – i to je pravi razlog osjećaja uspavanosti.

Činjenica: Žlica meda može umiriti kašalj

Med umiruje kašalj
Med umiruje kašalj Amanda Ferraioli/Flickr

Med ima prirodna protuupalna i antimikrobna djelovanja, a jedna studija provedena na djeci pokazala je da med zaista umiruje kašalj. Djecu su podijelili u tri skupine, od kojih su jednu skupinu liječili sirupima, drugu medom, a treću nisu uopće. Med ne samo da je umirio i smanjio kašalj, već je bio jednako učinkovit kao i lijekovi iz ljekarne.

Kada vas sljedeći put zaboli grlo ili počnete kašljati, nutricionistica preporuča da pomiješate toplu vodu s malo meda i limuna, ili jednostavno pojedete žlicu čistog meda. Također dodaje kako djeca koja su mlađa od godinu dana ne bi trebala konzumirati med, zbog opasnosti od dojenačkog botulizma.

Mit: Alkoholom možemo izliječiti mamurluk

Ako mamurni pijemo alkohol, napravit ćemo više štete nego koristi
Ako mamurni pijemo alkohol, napravit ćemo više štete nego koristi Karen/Flickr

Pijenje alkohola ujutro nakon tuluma može pomoći, ali vrlo kratko, a kasnije će se ponovno pojaviti simptomi mamurluka koji bi ustvari mogli biti još intenzivniji. Ako popijete alkohol kad ste mamurni, to će natjerati vaše tijelo da kao prioritet stavi metaboliziranje tog novog alkohola, zbog čega ćete imati osjećaj kratkog olakšanja.

No, čim se i taj alkohol razgradi, vratit ćete se u stanje u kakvom ste se i probudili, ali ćete ovaj puta imati samo još više toksina u organizmu. Iako je najbolje preventivno riješiti mamurluk i pokušati se suzdržati od pretjeranog opijanja, nutricionistica tvrdi kako su lijek, kada je šteta već napravljena, samo vrijeme, odmor i velika količina vode, a mogli bi vam pomoći i kokosova voda i voda od kiselih krastavaca.

Činjenica: Voda pomaže kod gubitka kilograma

Voda pomaže kod gubitka kilograma
Voda pomaže kod gubitka kilograma Jana/Facebook

Iako nije istina da ćete tek pijenjem više vode samo tako izgubiti kilograme, brojne studije pokazale su da voda na to ipak ima nekakav utjecaj. Jedna studija je pokazala da ljudi koji prije obroka popiju oko dvije čaše vode, pojedu do 90 kalorija manje od onih koji ne popiju.

S njom povezana studija u kojoj su ljude podijelili u dvije skupine, gdje su i jedni i drugi svakodnevno konzumirali jednak broj kalorija, ali je jedna skupina ujedno prije obroka pila i dvije čaše vode, pokazala je da su oni koji su pili vodu izgubili oko 3 kilograma više od onih koji je nisu pili. Voda također ubrzava metabolizam, a jedna njemačka studija je otkrila kako se potrošnja kalorija kod ljudi koji prije obroka popiju dvije čaše vode povećala za 30 posto, a ta se brojka, ukoliko se takav režim nastavi na dulji period, može i povećati.

Mit: Začinjena hrana uzrokuje čireve

Čili je koristan za zdravlje
Čili je koristan za zdravlje Farrukh/Flickr

Dokazano je kako živciranje i začinjena hrana nisu krivci nastanka čireva i boli u želucu, već je glavni krivac bakterija helicobacter pylori, koja je rezultat liječenja antibioticima.

Dakle, ukoliko trenutno imate čir, u redu je izbjegavati začinjenu hranu, ali općenito je izbjegavati kako čirevi ne bi nastali je beskorisno. Čili ustvari može biti vrlo koristan za naše zdravlje te zaista ubrzava metabolizam. Također, može smanjiti rizik od raka, rizik od moždanog udara i smanjiti upale.