Čišćenje gljiva četkicom - morate li stvarno izbjegavati vodu?

Kada u receptu naiđete na nešto što vam se čini kompliciranim i dugotrajnim postupkom sigurno se zapitate - treba li to stvarno raditi? Jer, koliko god voljeli kuhati, pomalo smo i lijeni.

19.2.2013.
14:58
VOYO logo

Vjerojatno ste se već susreli sa savjetima da gljive ni pod koju cijenu ne trebate prati u vodi, nego višak zemlje i ostale nečistoće očetkati četkicom te ih vlažnom krpom prebrisati. Naravno, to je i puno duži postupak od pranja u vodi, zbog čega se postavlja pitanje što će se dogoditi ako to pravilo prekršite.

'Gljive su prirodno pune vode. Budući da su gljive poput malih spužvi, smatra se da će ih pranje razvodniti teksturu i ublažiti miris i okus', Drugim rječima postat će bljutave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodeći se za tim mišljenjem, voditelj i kuhar Alton Brown testirao je u emisiji Good Eats oba postupka čišćenja gljiva. Oprane gljive apsorbirale su vodu, ali samu u maloj količini. A što je najrelevantnije za kuhanje u kući - ispiranje je bilo puno brže od četkanja. Altonov zaključak - nemojte se bojati kratko isprati gljive pod vodom.

'Osobno redovito kršim zakon četkanja i brzinski ispirem gljive ispod jačeg mlaza hladne vode. Nakon toga ih samo kuhajte malo duže!', savjetuje Dina. 'Ako ćete prati gljive, samo ih nemojte potapati u vodu', kaže kuhar Chad Sarno. 'Kratko ispiranje prije kuhanja bit će dovoljno. Do tada, gljive čuvajte pohranjene u papirnatoj vrećici (plastika ne diše i u njoj će se smežurati).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačna presuda: 'Budite lijeni', kaže Dina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo