ŽIVOT AL CAPONEA

KAKO JE PROPAO SCARFACE: Od okrutnog mafijaškog bossa do čovjeka na mentalnoj razini 12-godišnjaka

Al Capone, čovjek po čijem je životu nastao scenarij za De Palmin film ‘Scarface’, veći je dio života bio čovjek od kojeg je strahovao cijeli Chicago, ali umro je kao osoba teško poremećene psihe.

Dvadesetih godina prošlog stoljeća, Al Capone bio je jedan od najnotornijih Amerikanaca – kriminalac koji se sa samo 26 navršenih godina uspeo na vrh čikaške mafije i čija je kriminalna hobotnica uspjela svoje pipke pustiti i u politički svijet.

Iako je bio iznimno oprezan o pitanju svojih neprijatelja, na jedno nije računao – Al Capone zaražen je sifilisom zbog čega je pred kraj svog života mentalno bio na razini 12-godišnjaka. Upravo to se u novoj knjizi Dierdre Bair navodi kao razlog njegova ludila mentalnog propadanja, a ne, kao što to neki biografi tvrde, šok koji je doživio nakon uhićenja.

Sifilis i psihičko propadanje

Capone je cijeli život nosio nadimak ‘Scarface’ kojeg je zaradio nakon što je kao tinejdžer u tučnjavi zardio posjekotinu na lijevom obrazu. Obogatio se kao šef kriminalne organizacije Chicago Outfita baveći se krijumčarskom djelatnosti i iznudom. Na obrte i lokale čiji mu vlasnici nisu htjeli plaćati reket, bacao je bombe te je uskoro u svojim rukama imao golemu moć.

S 33 godine završio je iza rešetaka zbog utaje poreza te su mu tada dijagnosticirani sifilis i gonoreja. Kad je pušten iz zatvora 1939. godine sifilis je bio toliko uznapredovao da je Capone počeo psihički propadati.

Svoje posljednje dane proveo je zatvoren u vili gdje ga je štitila supruga Mae te gdje je umro u dobi od 48 godina.

 

Povratak na Net.hr