proces regeneracije

Jedna namirnica, bezbroj kombinacija: Tunu vole i rekreativci i sportaši, pogledajte kako je pripremiti poslije treninga za brži oporavak tijela

Bilo da se sportom bavite profesionalno ili ste samo rekreativac, jedna od stvari na koju bi posebno trebali obratiti pažnju je obrok koji ćete konzumirati nakon treninga.

Razlog tome je što će tijelo nakon intenzivne vježbe trebati oporavak s obzirom na premorene mišiće te razinu glikogena (šećera u krvi). Naime, šećer nakon tjelovježbe drastično pada te dolazi do katabolizma ili razgradnje mišića što se može zaustaviti ako unesemo sve one sastojke koji su tijelu potrebni nakon treninga.

Idealan obrok koji bi napravio “magiju” trebao bi se sastojati od proteina, zdravih masti i ugljikohidrata s obzirom na to da su navedeni sastojci najvažniji kada je u pitanju proces regeneracije.

Proteini koje ćete pronaći u jajima, piletini, grčkom jogurtu ili tuni, pomoći će vam da obnovite i gradite novo mišićno tkivo. Uz njih su veoma bitni i ugljikohidrati koji će nadomjestiti istrošene zalihe glikogena te podići razinu energije nakon treninga kroz namirnice poput voća, riže, integralne tjestenine, tamnozelenog lisnatog povrća…

Zdrave masti ćete pak pronaći u avokadu, orasima i sjemenkama te oni isto tako poboljšavaju regeneraciju mišića i imunitet.

Mario Mlinarić

 

Baš iz tog razloga mnogi sportaši i treneri često promoviraju važnost obroka nakon tjelovježbe. Jedan od njih je i Mario Mlinarić, magistar kineziologije i vrhunski kondicijski trener brojnih profesionalnih sportaša. Organizator je brojnih humanitarnih akcija vezanih uz promociju sporta i zdravlja, ambasador Hrvatskog školskog sportskog saveza te nositelj čak tri Guinnessova rekorda.
Mario je otkrio kako izgleda njegov idealan obrok nakon napornog treninga, a mi vam donosimo još dva nakon kojih ćete jedva čekati da trening završi kako bi nahranili svoje mišiće i nepce.

Kvinoja s tunjevinom, sušenim voćem, rikolom, kukuruzom i cherry rajčicama (za ponijeti) by Mario Mlinarić

SASTOJCI (za jedan obrok)

  • 2 x 56 g tunjevine Rio Mare Natura
  • 80 g kvinoje
  • 80 g kukuruza
  • 100 g cherry rajčica
  • 50 g rikole
  • žlica sušenog voća
  • 20 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sol, papar

PRIPREMA

Narežite cherry rajčicu na sitne komadiće, a kukuruz ocijedite. Operite i nasjeckajte rikolu.

Tada skuhajte kvinoju u slanoj kipućoj vodi, ocijedite i ostavite da se ohladi.

Sve pripremljene sastojke stavite u posudu, dodajte ulje, sol i tunjevinu Rio Mare Natura. Sve zajedno dobro pomiješajte.

Salatu premjestite u posudu za ponijeti i dodajte malo sušenog voća.

 

Salata od riže i tunjevine

SASTOJCI (Sastojci za 4 obroka)

  • 250g kuhane riže
  • 2 x 80g Rio Mare tunjevine u maslinovom ulju
  • 200g cherry rajčica
  • 50g sušenih rajčica u maslinovom ulju
  • 100g artičoka u maslinovom ulju
  • 200g mozzarelle
  • 2 mrkve
  • 40g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žličica origana
  • sol i papar po ukusu
  • PRIPREMA

Rižu skuhajte u velikom loncu u vrućoj i slanoj vodi.

Dok se riža kuha, ogulite i narežite mrkvu po dužini na pola i zatim na kriške. Prepolovite cherry rajčicu i artičoke, mozzarelu izrežite na kockice, nasjeckajte sušene rajčice i pomiješajte sve sastojke u posudi.

Ocijedite kuhanu rižu, isperite pod hladnom vodom da se ohladi i ispere sluz i zatim dodajte ostalim sastojcima.

Začinite uljem, dodajte sol i papar i nježno miješajte. Dodajte dobro ocijeđenu, natrganu tunjevinu.

Za bolji okus, poslužite s malo majoneze.

Tunjevina s papričicom, kajganom i cherry-rajčicama

SASTOJCI (za 4 osobe)

  • 3 konzerve Rio Mare Tunjevine s ljutom papričicom 80 g
  • 400 g cherry-rajčica
  • 4 jaja
  • 100ml svježeg vrhnja
  • 40g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • origano
  • 20 g šećera
  • žlica malih kapara
  • sol

PRIPREMA

Zagrijte pećnicu na 180°C, na tavu posložite rajčice i češnjakom narezanog na polovice, pošećerite, posolite, začinite origanom, dodajte 30 g ulja pa kuhajte u vrućoj pećnici oko 20 minuta.

Dobro istucite jaja prstohvatom soli i vrhnjem, na neljepljivoj tavi zagrijte preostalo ulje pa ih pecite neprestano miješajući. Uklonite s vatre dok su još kremasta.

Izvadite češnjak iz rajčica, dodajte kapare i masline, pa stavite na tanjure, dodajte jaja i tunjevinu s ljutom papričicom. Poslužite s prženim rustikalnim kruhom.


Sadržaj producirao RTL Digital u suradnji s partnerom Rio Mare prema najvišim uredničkim standardima.