Inovativne i jednostavne ideje kako brzopotezno urediti blagovaonicu za maksimalni ugođaj

Uz dnevni boravak, blagovaonica je prostor u kojem mnoge obitelji provode najviše vremena kroz objede i druženja. Baš zato ne čudi činjenica kako se u skandinavskim zemljama ovaj prostor smatra središtem svakog doma.

Uživajući u zajedničkim obrocima i razgovorima, ovo je prostor kojemu je potrebno pokloniti puno paženje. Središte samog prostora određuju stol i stolci koji svojom funkcionalnošću i udobnošću trebaju mamiti svoje ukućane i poticati ih na što više druženja. Zbog toga treba posebno paziti na detalje.

Za početak vrlo je važno odabrati pravu veličinu stola. Uzmite u obzir koliko će vam mjesta biti potrebno za okupljanje vama dragih ljudi. Zato je bitno da na samom stolu imate dovoljno mjesta kako bi svi koji dođu na nedjeljni ručak uživali u toj prostoriji te se samim time veselili svakom idućem druženju.

Skandinavska romantika

Osim veličine stola važno je odabrati i boje koje odgovaraju vašem prostoru. Stoga ako želite vizualno povećati prostoriju odaberite svjetliji blagovaonski namještaj koji je nakon Skandinavije zaludio cijeli svijet.

FOTO: PRIMA- Komplet stol na razvlačenje Verto

Stil stola koji odaberete diktirat će vaš daljnji odabir detalja. Kombinacija svijetlih boja i drveta daje traženi skandinavski ugođaj koji može izvrsno funkcionirati kako na selu tako i u gradu – balansirajući između elegancije i tradicionalnosti.

Ako imate klasičan stol jedan od trikova kako pretvoriti vašu blagovaonicu u urbano mjesto za uživanje leži u bojama stolaca. Uz klasičan stol, dodajte malo živosti pritom ne štedeći na udobnosti.

Naime, udobnost stolaca u blagovaonici je možda i najbitniji detalj na koji trebate obratiti pozornost. Klasični drveni stolci samo će vas natjerati da što prije završite s objedom, stoga se obavezno poigrajte s foteljama i tapeciranim stolcima u kojima ćete bez problema moći ostati družiti se satima.

FOTO: PRIMA- Komplet stol na razvlačenje Verto – stolice i fotelje Mondo

Sama blagovaonica kada je u svijetlim tonovima daje nam puno prostora za igru. Nemojte misliti kako su jastučići rezervirani samo za dnevni boravak. Odvažite se staviti ih i na blagovaonske stolce, a ukoliko ih imate više, vrlo će efektno izgledati ako ih stavite na svaki drugi stolac.

Osim jastučića, obratite pažnju i na tepih koji unosi šarm i dodajte toplinu samom izgledu prostorije. On postaje vrlo važan i ukoliko je boja parketa slična boji stola i stolaca s obzirom na to da tada služi kao svojevrsna kontrastna barijera – zato se nemojte bojati igrati s uzorcima.

Odličan izbor blagovaonskih tepiha našli smo kod nizozemskog brenda COCO maison. Kolekcija COCO maison obuhvaća nekoliko segmenata za uređenje: dekoracije za dom, zidne dekoracije, ukrasne jastučiće, rasvjetu, tepihe i mali komadni namještaj, a ekskluzivno je dostupna samo u PRIMA salonima i webshopu.

Ti detalji mogu učiniti čuda. Prvenstveno kada je u pitanju rasvjeta.

Blagovaonica je tako prostorija u kojoj se možete igrati s visećim lusterima koji će posebno osvijetliti vaš stol, a vama će omogućiti da blagovaonicu personalizirate u tren oka.

FOTO: PRIMA-Stropna svjetiljka, Oliver 

Skandinavsku romantiku možete provući i sa stilskom igrom s posuđem. Zabavite se s oblikom posuđa. Skandinavci vole jednostavnost ali i neobičan dizajn, stoga se zabavite s oblicima tanjura koji su postali prava umjetnička djela. Isto tako zaboravite na dosadne zdjelice u kojima ćete posluživati priloge, umake ili ćete u njima tek držati voće. Poigrajte se tradicionalnim uzorcima spojenim u modernu skandinavsku bajku.

FOTO: PRIMA- Ukrasna posuda, Kolibri

Kada vrijeme ne provodite ručajući u blagovaoni, ne zaboravite na detalje poput vaze i cvijeća. Svijetle prostorije posebno naglašavaju ljepotu prirode, zbog čega ćete brže bolje poželjeti popiti kavu ili čaj baš u blagovaonici.

Tamna elegancija

Ako se malo odmaknemo od klasike doći ćemo do velikog trenda, a to je tamna elegancija. Moramo priznati kako uvijek postoji doza uzbudljivosti i mističnosti kada je u pitanju tamni namještaj.

Dok je bijela boja većinom označavala sjedinjavanje s prirodom, tamni namještaj, pogotovo u blagovaonici djeluje urbano i moderno, odražavajući modno osvještene vlasnike koji idu u korak s užurbanim, a opet stilskim načinom života.

FOTO: PRIMA- Komplet stol na razvlačenje Avano – stolice i fotelje, Lago

Kako je blagovaonski prostor često namijenjen i za slavlja – personalizacija istoga je vrlo bitna. Mnogi se unatoč tome često ne odluče za tamni namještaj smatrajući kako će on nužno “zatvoriti” prostor. Iako je na prvu to točno, postoji rješenje se odlučite unijeti malo mističnosti u vaš stan ne želeći pritom gubiti na prostoru.

Za početak, obratite pažnju na veličinu stola kao i na oblik stolaca. U manjem prostoru glomazni stolci neće funkcionirati, zato odaberite one koji su vizualno manji. Isto tako odaberite stol koji se razvlači, poput ovih koje smo odabrali, a koji ćete u trenu moći prenamijeniti ako očekujete veći broj gostiju, ne bi li ga nakon istoga ponovno sklopili u manji, dobivajući na prostoru.

FOTO: PRIMA- Komplet stol Avano – fotelje i stolice Molino

Kako je vrlo važno da vizualno proširite prostoriju, genijalan trik može se postići s ogledalom. Ogledala su već dugo rješenje koje koriste brojni dizajneri interijera kako bi vizualno proširili pojedine prostorije, a osim toga može biti i veoma zgodan detalj u tamnoj prostoriji kako bi se dodatno naglasila elegancija.

FOTO: PRIMA- Ogledalo, Carter

Osim ogledala, odvažite se i na apstraktne dekoracije, koje zamijenite vazama i stavite na središte stola. Igrajte se s materijalima poput metala, stakla i drveta kako bi dodali urbani štih vašem blagovaonskom stolu.

FOTO: PRIMA- Dekoracija, Pillis

Što se tiče same dekoracije stola za večeru, ukoliko ste se odlučili za tamni i urbani stil, držite se minimalizma. Igrajte se s bojama salveta i s beštekom koji ukoliko je bakrene boje, savršeno se nadopunjuje s tamnim stolom.

Koji god stil odabrali, detalji će činiti ključnu razliku u nama omiljenoj prostoriji u kojoj su estetika i udobnost dvije najvažnije okosnice.


Sadržaj producirao RTL Digital u suradnji s PRIMA grupom prema najvišim uredničkim standardima.