KRIZA SE VEĆ OSJEĆA

IMATE LI KREDIT U BANCI, SADA BISTE TREBALI POVUĆI OVAJ POTEZ: Koronavirus trese i financije, znate li svoja prava?

Izbjegavajte gotovinu koristeći beskontaktno plaćanje, a vrijeme kod kuće iskoristite za refinanciranje svojih kreditnih obveza

U sveopćoj mobilizaciji koja je nastala oko pandemije koronavirusa, portal Moj-bankar.hr sažeo je što svjetski stručnjaci savjetuju o utjecaju istog na bankarenje i osobne financije općenito. Pritom su se usredotočili na predviđanja oko utjecaja virusa na običnog čovjeka.

KORONAVIRUS UŠAO I U ISTOČNU HRVATSKU: Obolio bračni par iz Ernestinova. U izolaciji su. Čini se da ih je zarazio zet

E, OVO SU BAŠ DRASTIČNE MJERE: Ova europska zemlja je zbog koronavirusa zatvorila trgovačke centre, restorane, pivnice, kafiće…

Koristite beskontaktno plaćanje i izbjegavajte gotovinu

Svjetska zdravstvena organizacija je savjetovala da se izbjegavaju transakcije u gotovini. Naime, gotovina je pogodna za širenje virusa i bakterija i kao takva zapravo postaje savršen medij za širenje virusa. SZO predlaže korištenje beskontaktnog plaćanja s kojim bi se smanjila manipulacija i razmjena gotovine. Tako u Kini, banke od početka krize s virusom, sve novčanice i kovanice dezinficiraju pod visokim temperaturama izlažu ultravioletnim svjetlima te se nakon toga drže zatvorene i upakirane 12 dana.

U Hrvatskoj beskontaktno plaćanje svakodnevno koristi 17% ljudi, dok jednom tjedno to radi 75% ljudi što pokazuje spremnost da se kolanje gotovine među stanovništvom smanji. Iako nam beskontaktno plaćanje neće pomoći kod većih transakcija kada na POS aparatu moramo utipkati PIN, postoje usluge mobilnog beskontaktnog plaćanja gdje se PIN utipkava u mobitel sto bi trebalo znatno smanjiti izloženost POS aparatu koji koristi mnogo ljudi.

HRVATICA S PRVE CRTE BORBE S KORONOM: ‘Bila sam jedina na cesti, presrela su me 4 kombija s naoružanim karabinjerima i vojnicima…’ 

Refinancirajte svoje obveze

Iako su kamatne stope već dulje vrijeme niske, mnogo je imatelja kredita koji nisu refinancirali svoje stambene ili gotovinske kredite s onima koji imaju nižu kamatnu stopu. Da, to imate pravo učiniti, i mnoge banke nude tu mogućnost (nemojte očekivati da će vas banka podsjetiti).

Centralne banke SAD-a i UK-a već su reagirale na padove burzi i  financijskih tržišta tako da su snizile referentne kamatne stope što može poslužiti kao indikator da kamatne stope za vrijeme koronavirusa neće rasti. U tim državama već se na veliko savjetuje imaocima kredita da refinanciraju svoje obaveze. Savjetujemo, da za vrijeme prisilnog boravka kod kuće izdvojite vrijeme te da se posavjetujete o mogućnostima refinanciranja svojih kreditnih obveza.

Odobravanje gotovinskih kredita zaposlenicima na određeno

U situaciji karantena i smanjenog kretanja stanovništva, definitivno će utjecati na smanjenje potrošnje i smanjenja poslovnih aktivnost. U SAD-u, gdje 50% zaposlenika imaju ugovor “na određeno” predviđa se smanjenje potrebe za takvim zaposlenicima to jest oni koji ostaju “raditi” će dobivati minimalac. Predviđa se da će njima banke omogućiti brze gotovinske kredite u iznosu od dvije do četiri tipične plaće kako bi prebrodili period kada prisilno moraju biti kod kuće.

U Hrvatskoj više od 20% zaposlenika ima ugovor na određeno i vrlo je vjerojatno da će se i naše banke prepoznati “priliku” i istima prilagoditi proizvode koji bi im pomogli da prevladaju tj. premoste dva do četiri mjeseca bez pune plaće.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

NIKOLA GRMOJA TRAŽI ZAJEDNIŠTVO: ‘S kupnjom se pretjeruje. Treba biti oprezan i što manje izlaziti, ali nije nam potrebna psihoza’

 

Povratak na Net.hr