OBRĆU SE MILIJARDE DOLARA

ILEGALNA PRODAJA SVEGA I SVAČEGA: 10 bizarnih crnih tržišta na kojima posao cvjeta

Crno tržište svake godina uzima milijarde dolara svjetskoj ekonomiji, a većina proizvoda koji se na njima prodaju potpuno je ilegalna. No, pokraj rastuće tgovine drogom, oružjem i ljudima, postoje i one manje, ali vrlo profitabilne, koje trguju proizvodima koji vam ne padaju odmah na pamet kad netko spomene crno tržište.

Evo deset najbizarnijih po izboru portala Listverse.

10. Štenci

U Velikoj Britaniji je u porastu zanimanje za posebnim psećim vrstama. Popularne pasmine poput jorkširskog terijera mogu dostići cijenu i do 2.000 funti, no kriminalne bande prodaju ih puno jeftinije, nakon što ih prokrijumčare iz irskih i istočnoeuropskih štenara za svega 100 eura po komadu.

-

Uvjeti u tim ilegalnim štenarama su, dakako, jadni. Mrtva štenad u kavezima raspada se pokraj žive, a štenci se prodaju necijepljeni i nečipirani. Maksimalna kazna za zlostavljanje životinja u Velikoj Britaniji je šest mjeseci u zatvoru, a na nedopuštenom trgovanju štencima godišnje se obrne oko 100 milijuna funti.

9. Akademske titule

Iako akademske prevare postoje svugdje na svijetu, u Rusiji su one poprimile razmjere epidemije. U posljednjih nekoliko godina više od 1.000 uglednih i moćnih Rusa uhvaćeno je s plagiranim akademskim radovima.

GERMANY-FRANCE-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-DIPLOMACY

Njihovo otkrivanje započelo je nakon što je 2013. oformljena skupina aktivista koja se naziva Dissernet. Ona koristi program za otkrivanje plagijata na sveučilištima. Dosad su otkrili više od 5.600 slučajeva plagiranih radova i o tome su napisali  1.300 stranica izvještaja. U njima su imenovani brojni državni činovnici, policajci, dužnosnici tužiteljstva, čelnici sveučilišta i osoba iz državnog vodstva. Čak je i ruski predsjednik Vladimir Putin optužen da je prepisao dijelove svoje doktorske disertacije.

8. Jantar

Svjetsko tržište jantarom poraslo je na milijardu dolara godišnje, a 90 posto svjetskih rezervi nalazi se u ruskom Kalinjingradu. Istovremeno je to gospodarski depresivno područje, gdje je posla malo i slabo je plaćen.

PERU-PALEONTOLOGY-AMBER

Jedan tamošnji zastupnik procjenjuje da se godišnje ilegalno izvuče 350 do 400 tona jantara, odnosno 10 puta više od legalne proizvodnje. Savršeni komadi jantara vrijede više od svoje težine u zlatu, a oni sa zarobljenim kukcima mogu dosegnuti peteroznamenkaste ili šesterozmamenkaste iznose u dolarima.

7. Dijelovi tigrovog tijela

Potražnja za dijelovima tigrovog tijela također je u porastu u mnogim azijskim zemljama. I dok ih neki koriste isključivo u medicinske svrhe, širi se i proizvodnja luksuznih proizvoda kao što su vino od tigrove kosti – koje se dobiva nakaanjem tigrovog kostura u rižino vino – te tigrova koža.

THAILAND-ENVIRONMENT-TIGER

Jedan hram u Tajlandu dom je za više od 140 ugroženih tigrova i zarađuje više od tri milijuna dolara godišnje od turizma, no istovremeno je to i mjesto ilegalne trgovine tigrovima. Iako su tajlandske vlasti čipirale tamošnje tigrove, jedan bivši zaposlenik je otkrio da je čip vrlo lako odstraniti i tigra prodati.

6. Med od manuke

Med od manuke dobiva se od pčela koje se hrane s peludi manuke (na Novom Zelandu) ili čajevca (u Australiji). U posljednje vrijeme je vrlo tražen zbog navodnih ljekovitih i atibakterijskih svojstava – autohtona plemena na Novom Zelandu koristila su ga za liječenje rana. Budući da se proizvodi na samo dvije spomenute svjetske lokacije, med od manuke je poprilično skup, cijena mu je oko 80 dolara za staklenku.

Ilegalnih farmi za proizvodnju meda od manuke nema, pa ga organizirane bande kradu gdje god mogu. Posljednjih godina to je u Sydneyju postala prava pošast, u supermarketima i ostalim prodajnim mjestima zabilježen je velik porast organiziranih krađa meda od manuke, što lokalnim proizvođačim stvara tisuće dolara gubitaka.

5. Botox

Samo je osam farmaceutskih kompanija na svijetu ovlašteno za proizvodnju botoxa, popularnog sredstva za otklanjanje bora koje se također koristi i za liječenje glavobolje i ostalih bolesti. To znači da je i cijena botoxa uglavnom stabilna, pa je kupcima bilo sumnjivo kad ga je tajnstveni čovjek po salonima u Sankt Peteburgu počeo nuditi po vrlo niskim cijenama.

Čovjek poznat kao “Rahman” otvorio je vrata velikoj trgovini lažnim botoxom u zemlji u kojoj su ti tretmani zakonski dozvoljeni bez recepta, čak i osobama koje nisu liječnici. Aktivni sastojak botoxa, botulin toksin tipa A, izrazito je smrtonosan ako se ne koristi u vrlo malim količinama. Misterioznog prodavatelja povezuje se s dobavljačima u Čečeniji, što ne isklučuje mogućnost da bi ilegalna proizvodna jakog otrova mogla završiti i u rukama terorista.

4. Injekcije za smaknuća

Farmaceutski div Pfizer kupio je 2015. proizvođača lijekova Hospiru, jedinu tvornicu u SAD-u koja proizvodi pripravke koji se koriste u smaknućima.

Ni godinu dana kasnije, Pfizer je objavio zabranu korištenja svojih proizvoda u spomenute svrhe. Taj potez je pozdravljen kao velik korak ka ukidanju smrtne kazne, no nije uzeo u obzir stotine smaknuća koje bi država trebala obaviti bez za to predviđenih lijekova.

US-DEATH CHAMBER-KARLA FAYE TUCKER

To je dovelo do velikog ilegalnog uvoza tih lijekova iz prekomorskih zemalja. Jedna serije anestetika natrijevog tiopentala, dobivena od jedne britanske kompanije, dovodi se u vezu s nestručno provedenim pogubljenjima u barem dvije države, dok je Arizona posudila potrebne lijekove od nekih drugih država, budući da ih nije mogla nabaviti na drugi način.

Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) zaplijenila je kompletnu zalihu tih lijekova u Georgiji nakon dva stravično bolna pogubljenja.

3. Cjepivo protiv bjesnoće

U SAD-u godišnje jednu ili dvije smrti uzrokuje bjesnoća. No, u Kini se smrtnost od te životinjske bolesti broji u tisućama godišnje, a rastuća trgovina lažnim cjepivima je velik dio tog problema.

TAIWAN-HEALTH-RABIES

Taobao, kineska inačica eBaya, preplavljena je jeftinim cjepivima za koja se tvrdi da ih je odobrila vlada, no kineske vlasti negiraju postojanje ovlaštenih prodavača cjepiva na toj stranici. Cjepivo se proizvodi u nepoznatim laboratorijima, neka su samo djelomice učinkovita, a neka su sasvim lažna.

Ove godine je uhapšeno na desetke osoba osumnjičenih da su dio kriminalnog miljea koji je prodao lažnih cjepiva u iznosu većem od 90 milijuna dolara.

2. Fosilni ostaci

U travnju 2012. američke vlasti uhitile su Erica Prokopija zbog sumnje da on utjelovljuje svojevrsno virtualno tržište fosilnim ostacima dinosaura. Često putujući na iskopavanja u Mongoliju, Prokopi je počeo transportirati neke od tih nalaza u Veliku Britaniju, kako bi ih uvezao u SAD.

Mislio je da je ta njegova aktivnost loegalna, iako to zapravo nije bila. Neki od tih projekata donijeli su mu velik novac, poput potpuno obnovljenog kostura dinosaura kojeg je na aukciji prodao jednom trgovcu nekretninama s Manhattana za milijun dolara.

No, ta je prodaja izazvala pozornost mongolskih vlasti, pa je Prokopi nakon što je uhićen postao za policiju važan izvor informacija o tome koliko je, zapravo, veliko tržište fosilnim ostacima dinosaura. Uslijedila je nakon toga istraga u tri države. Prokopi je bio suočen sa zatvorskom kaznom od 17 godina, no na kraju je osuđen tek na tri mjeseca.

1. Pangolin

Ako nikad nista čuli za pangolina iz roda ljuskavaca, niste jedini. Ovi mali usamljeni sisavci iz subsaharskog područja noćne su životinjice koje nemaju živih rođaka na Zemlji. Njihova je ljuska cijenjena u cijelom svijetu zbog iskoristivosti u meedicini, kao i proizvodnji preparata za uljepšavanje. U nekim kulturama to je čak i cijenjena delikatesa.

MALAYSIA-WILDLIFE-PANGOLINS

Budući da velik dio populacije ljuskavaca živi na području gdje zakoni o njihovom hvatanju ne postoje, ilegalna trgovina njihovim ljusakama je naprosto eksplodirala u posljednjih deset godina.

Samo jednu pošiljku zaplijenjenu u Hong Kongu u lipnju 2016. policija je procijenila na preko milijun  dolara, a to je vjerojatno tek kap u moru nezakonitih aktivnosti trgovine ljuskavcima.

Povratak na Net.hr