DIO POKRETA

IKEA U HRVATSKOJ POVUKLA DRASTIČAN, ALI NUŽAN POTEZ: Sljedeći put kad odete tamo, jednu stvar više nećete naći nigdje

Ukidanje jednokratne plastike jedna je od aktivnosti kojom IKEA do 2030. godine želi postati potpuno cirkularna tvrtka te koristiti samo reciklirane i obnovljive materijale

IKEA Hrvatska je iz svoje ponude ukinula jednokratne plastične proizvode. Razlog – doprinos očuvanju okoliša te stvaranju pozitivnog utjecaja na ljude i planet. Tim povodom je u robnoj kući IKEA Zagreb u četvrtak, 13. veljače, u muzejskoj vitrini izložen posljednji primjerak “izumrle” plastične slamke.

Uz slamke, odluka o ukidanju jednokratnih plastičnih proizvoda odnosi se i na proizvode poput vrećica za zamrzavanje i led, kao i vreća za smeće – koje su bile dio ponude robne kuće IKEA Zagreb. Ova odluka obuhvaća i jednokratne plastične proizvode koji služe za posluživanje u IKEA Restoranu za kupce i zaposlenike te Bistrou, poput pribora za jelo, slamki, čaša, tanjura i miješalica za piće.

“IKEA želi olakšati zdraviji i održiviji način života. Jednokratna plastika ima značajan utjecaj na zdravlje našeg planeta, kao i nas samih, a, prema procjenama, do 2050. godine u oceanima će biti više plastike nego riba. Svjesni smo da je riječ o složenom problemu i želimo dati svoj doprinos u njegovu rješavanju. Vjerujemo da je ukidanje jednokratne plastike i uvođenje novih, održivijih zamjenskih proizvoda značajan korak u tome. Pozivamo kupce u Hrvatskoj da nam se pridruže u stvaranju pokreta za bolji svakodnevni život te korištenjem proizvoda od obnovljivih ili recikliranih materijala pridonesu u očuvanju okoliša i ublažavanju klimatskih promjena”, istaknuo je Aldo Lele, direktor održivosti u IKEA jugoistočnoj Europi.

Posjetitelji robne kuće IKEA Zagreb od sada mogu pronaći ekološke zamjene za gotovo sve proizvode od jednokratne plastike. Umjesto plastičnih, kupcima su dostupne slamke od bambusa, od nehrđajućeg čelika, te one koje su napravljene od tri sloja papira čvrsto valjanih kako bi zadržale svoj oblik. Također, umjesto jednokratnih vrećica za zamrzavanje, IKEA nudi održiviju varijantu – višekratne plastične vrećice sa zatvaračem.

 

Povratak na Net.hr