Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

UŽIVANJE ZAJAMČENO

GASTRO VODIČ: Zbog ovih sedam slasnih stvari isplati se otputovati u Mađarsku već danas

Želite li si začiniti život – probajte mađarske specijalitete. A njih ćete, pak, najbolje iskusiti ondje gdje su nastali: u mađarskim gradovima i selima, u njihovim tradicionalnim restoranima i slastičarnicama.

Naime, mađarska je kuhinja svjetski poznata po pikantno začinjenim jelima, a samo Mađari znaju kako to postići. Slana jela kao što su – gulaš, paprikaš, riblje juhe – nezamisliva su bez paprike, crvenog luka i češnjaka. Kraljica svake delicije – crvena paprika – koristi se slatka i ljuta, svježa, mljevena i sušena.

Kada su u pitanju deserti, ni tu nećete ostati kratkih rukava. Naime, neki od najpoznatijih svjetskih kolača i torti nastali su upravo u Mađarskoj, a u suvremeno vrijeme može se u njima guštati u gotovo nepromijenjenoj recepturi. Tradicija mađarskog slastičarstva je nešto što će razoružati svakog zaljubljenika u vrhunske deserte. Ovdje vam donosimo sedam svevremenskih gastronomskih hitova, koje bi bilo sjajno isprobati tijekom posjeta Mađarskoj. I da, još nešto super važno: slijed od tri jela čak i u vrhunskim mađarskim restoranima neće vas koštati više od 100 kuna.

Gulaš

 

Vjerojatno najpoznatije mađarsko jelo je gulaš – juha koja se sastoji od mesa, krumpira, povrća (mrkva, peršin, luk) začinjena paprikom. Pörkölt je gusto i sočno mesno jelo na bazi od paprike i luka koje se servira s krumpirom i tjesteninom (galuska) te Tokanj, koji je za razliku od Pörkölta začinjen paprom umjesto crvenom paprikom. U njemu je meso narezano na trake, a ne na kockice te se ne kuha već pirja. Također se poslužuje s krumpirom ili tjesteninom. Porcija u restoranima stoji oko 35 kuna.

Iako se ova jela nude u gotovo svim restoranima diljem Mađarske, preporuka je da se gulaš s mesom sivog goveda isproba baš u sjevernoj Mađarskoj u mjestima gdje su ga davno, davno izmislili lokalni stočari – kuhali satima u kotlićima pod otvorenim nebom. Više o mađarskim destinacijama i gastronomiji pročitajte OVDJE.

Hortobágyi palacsinta

Hortobađska palačinka je zapravo mesno predjelo, koje je također nastalo u sjevernom dijelu Mađarske. Radi se s mljevenim telećim mesom, crvenom paprikom i lukom, a na kraju se prelije s bešamel umakom. Naravno, postoje varijante i s pilećim mesom. Više o mađarskim destinacijama i gastronomiji pročitajte OVDJE.

Janjeći paprikaš

Janjeći paprikaš je nadaleko poznata mađarska delicija. Priprema se u velikom kotlu na otvorenoj vatri. Na bazi od paprike i luka prvo se pirja, a potom kuha janjetina narezana na kockice. Poseban je po tome što se priprema od svih dijelova janjeta uključujući glavu, noge, jetrica…  Više o mađarskim destinacijama i gastronomiji pročitajte OVDJE.

Juha Újházi

U Mađarskoj nema pravog nedjeljnog ručka ili svadbe bez ove domaće juhe s komadićima piletine, knedlama i s brdom povrća (mrkva, peršin, gljive, celer, cvjetača…) Juha je dobila ime po Edeu Újháziju, popularnom mađarskom glumcu koji je rođen 1844. godine. Osim što je bio veliki glumac, bio je poznat i po svojoj ljubavi prema gastronomiji i sofisticiranom okusu. Bio je redoviti gost u restoranu Wampetics (danas restoran Gundel) u Budimpešti i vjeruje se da je prva juha Újházi skuhana upravo ondje. Više o mađarskim destinacijama i gastronomiji pročitajte OVDJE.

Zserbó szelet

Žarbo kocke ili u originalnu Gerbeaud jedan je od najpoznatijih mađarskih kolača. Izmislio ga je švicarski slastičar Emil Gerbeaud koji se 1884. preselio u Budimpeštu kako bi preuzeo vođenje slavne slastičarnice Kugler (postoji i danas, ali se zove Café Gerbeaud). Njegov desert, slojevi tijesta i krema od oraha (zserbó) polako su postali poznati diljem Mađarske. Iako izvorni recept zahtijeva konzerviranje marelica, danas se ovaj kolač može pronaći u različitim verzijama: s pekmezom, makom, jabukama… Naravno, najsličniju verziju originalu možete probati u Café Gerbeaudu, u centru Budimpešte.  Više o mađarskim destinacijama i gastronomiji pročitajte OVDJE.

Somlói Galuska

Omiljeni mađarski desert uistinu je vrlo poseban: napravljen je od triju vrsta piškota (obične, s orasima i s čokoladom) preljevenih čokoladnim umakom i ukrašenih šlagom. Izvorni recept koji je smislio Józsefa Béla Szőcs 1958. još je uvijek tajna, ali se sjajne verzije mogu isprobati u slastičarnicama i restoranima diljem Mađarske.  Više o mađarskim destinacijama i gastronomiji pročitajte OVDJE.

Doboš torta

 

Ova je torta gastronomski simbol Mađarske. Sastoji se od osam listova tijesta, kuhane kreme od čokolade te glazure od karameliziranog šećera. Njen tvorac Jozsef C. Dobos je bio kuhar, slastičar, vlasnik trgovine delikatesama i slastičarnice Kecskemet u Budimpešti te autor petnaestak knjiga o kulinarskim i slastičarskim umijećima. Više o mađarskim destinacijama i gastronomiji pročitajte OVDJE.

 

Sadržaj donosimo u suradnji s Mađarskom turističkom zajednicom

Mađarska turistička agencija

Povratak na Net.hr