NOVE VIZURE KRAJOLIKA

FASCINANTAN FENOMEN U NINU: Oseka je toliko velika da se do nekih otoka ide – pješice: ‘Nema mora! Tko je isplovio, isplovio je…’

Oseka iscrtava nove vizure krajolika, a riječ je o uobičajenoj slici koja traje od kraja siječnja do početka ožujka

Ninska laguna, jedna od najvećih laguna u Hrvatskoj, tijekom zimskih mjeseci poprimi posve drugačiji izgled. Zbog velike oseke more postaje kopno pa se tako do nekih otoka na tom području može doći i pješice.

Dalibor Lovrić, ninski kroničar, ispričao je da je snimao surfere koji su odjednom stali. “Pitam ih što se događa, kažu da nema mora i da se povuklo zbog oseke”, rekao je za HRT.

Ninska laguna ima slične probleme kao Venecija

Tko je isplovio – isplovio je, jer za vrijeme zimske oseke nema plovidbe tim dijelom. Također, oseka iscrtava nove vizure krajolika. Riječ je o uobičajenoj slici koja traje od kraja siječnja do početka ožujka.

“Kao što Venecija ima problem s osekama, tako je i Nin hrvatska laguna koja ima sličan sindrom” rekla je za HRT Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Nina.

Da zimske oseke prave čuda pokazuje i to što otoke pretvaraju u poluotoke te ih povezuju s kopnom. Otočni status je tako dobio otočić Zvečevo, a Nin je, zahvaljujućim zimskim osekama, povećao svoj teritorij.

“Tamo gdje se ljeti kupamo, zahvaljujući ovim zimskim osekama sada se možemo i šetati”, rekla je Nina iz Nina.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr