EVO ŠTO SE SMIJE JESTI NAKON ISTEKA ROKA TRAJANJA: / Na ovaj način uštedjet ćete na stotine kuna

Image
Foto: Thinkstock

Evo koje stvari možete jesti i nakon isteka roka trajanja te tako uštedjeti

12.2.2020.
7:09
Thinkstock
VOYO logo

U svijetu se godišnje baci oko 1,3 milijarde tona hrane dok ljudi u pojedinim dijelovima zemaljske kugle nemaju što za jesti. Jedan od razloga je i taj što nismo sigurni je li hrana koju imamo u hladnjaku još ispravna.

Evo koje stvari možete jesti i nakon isteka roka trajanja te tako uštedjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sir

Tvrdi sir može se jesti i nakon datuma na oznaci "najbolje upotrijebiti do". Ako se plijesni formiraju na površini, jednostavno ih izrežite oštrim nožem – sir ispod toga bit će prilično siguran. Stvarno tvrdi sir, kao što je parmezan, rutinski je star po dvije ili više godina. Ovo sazrijevanje daje mu prepoznatljivu teksturu i dubinu okusa.

Image
Foto: Getty
Image
Foto: Getty

various types of cheese and milk products for sale in market

Mnogo više pozornosti treba posvetiti mekim sirevima, kao što su svježi kravlji ili kremasti kozji sir. U njima mogu biti prisutne otrovne bakterije – uključujući listeriju – što može biti kobno za ranjive skupine, uključujući starije i malu djecu. Nikad nemojte riskirati s mekim sirevima i pažljivo provjeravajte datume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žitarice

Sušenje je jedna od mnogih metoda koja gotovo trajno čuva hranu. Riža i srodne namirnice mogu stajati u ormariću dugo nakon preporučenog datuma. Možda ćete primijetiti da su okusi malo ustajali i da im treba više vremena za kuhanje, ali neće vam učiniti nikakvu štetu.

Suhi začini su praktično vječni. Kada kupite bočicu kurkume, korijandera ili nekog drugog začina, ne možete znati koliko je davno bilo pripremljeno. To vam vjerojatno može otkriti tek nešto svjetlija boja. Ali upotreba starih zaliha sigurno vas ne može otrovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzerve

Ako konzerva nije oštećena, a držite je izvan sunčeve svjetlosti, onda ono što je unutra – bilo da se radi o grahu, povrću, rajčici ili ribi – bit će u redu za jelo nekoliko godina, bez obzira na datum označen na ambalaži.

Kruh

Mnoge štruce kruha iz supermarketa traju puno dulje od označenog datuma, zahvaljujući visokim razinama kemijskih konzervansa u proizvodnom procesu. Uostalom, ima toliko dobrih stvari koje možete napraviti sa starim kruhom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Keksi s vremenom omekšaju, osobito ako se ostave u otvorenom paketu, ali malo vlage nije opasno. Da biste oživjeli hrskavost keksa, zagrijte ih u pećnici. Kada se ohlade, bit će poput svježih.

Zamrznute namirnice

Zamrzavanje je idealan način za očuvanje proizvoda i, pod uvjetom da vaš zamrzivač radi pravilno, nema potrebe za bacanjem hrane. Čak i ako naljepnica na odrescima ili ribljim štapićima, na primjer, kaže da bi sadržaj trebao biti korišten unutar određenog razdoblja, to je potpuno proizvoljan datum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve dok je hrana temeljito zamrznuta od početka, nećete vidjeti razliku nakon kuhanja ni za tri ili šest mjeseci. Nikada nemojte odmrzavati i ponovno zamrzavati hranu – to je recept za trovanje hranom.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo