IMA SMISLA

ETO, ISPADA DA I ČAJ ČITAV ŽIVOT KUHAMO KRIVO: Stručnjaci tvrde da sto posto radite ovu jednu grešku

Stručnjaci tvrde kako je ovaj korak bio neophodan u prošlosti kako bi se uvjerili da je voda sigurna za piće

Kako kuhate čaj? Zagrijete vodu dok ne proključa i njome prelijete vrećicu čaja? Stručnjaci iz Velike Britanije kažu da je to pogrešno.

Naime, oni smatraju kako je prokuhavanje vode mit zbog kojeg čaj nema dobar okus. Kako bi čaj, jedan od najzdravijih napitaka, imao najbolji učinak na naš organizam, voda ne bi trebala biti toplija od 80 stupnjeva, piše Daily Mail.

KAVA ILI ČAJ – ŠTO JE ZDRAVIJE? Konkretni podaci stavili točku na ‘i’ u vječnom ratu ovih vrućih napitaka

ProfimediaFoto: Profimedia

Martin Isark, profesionalni kušač hrane i pića, tvrdi da je dodavanje kipuće vode danas suvišno, dok je u prošlosti bilo neophodno kako bi se uvjerili da je voda sigurna za piće.

“Prevruća voda ubit će poželjne arome čaja, a ostat će vam jak okus suhih tanina. Prekuhavanjem vode i predugim držanjem vrećica u takvoj vodi dobit ćete lošu šalicu čaja”, smatra stručnjak.

Isark predlaže dodavanje hladne vode pa kako biste dosegnuli idealnu temperaturu od 80 stupnjeva, možete u šalicu uliti 80 posto kipuće vode i 20 posto hladne.

Edward Eisler kojeg nazivaju ‘majstorom čaja’ slaže se sa stručnjakom. “Nije istina da vam treba kipuća voda, mnogi čajevi imaju bolji okus s hladnijom vodom”, rekao je. Za bijeli, zeleni i žuti čaj dovoljna vam je temperatura do 70°C, za crni čaj do 95°C i za voćni čaj do 100°C.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr