ZASTRAŠUJUĆE

EKSPERIMENT S JETROM DIGAO PANIKU: ‘Pogledajte što vam radi omiljeni gazirani sok’; Video ima 10 milijuna pregleda

Iako je mnoge ovaj rezultat dobrano uplašio, zapravo i nije sve tako crno – jer proces koji se dogodio u ekperimentu nije identičan onomu koji se događa u ljudskom tijelu

TikTok video koji prikazuje što se događa kada jetra cijeli dan ostane potopljena u Coca-Coli pogledan je više od 10 milijuna puta. Snimka koju je podijelio korisnik Mascarado2fit prati eksperiment sa svinjskom jetrom, koju je muškarac stavio u plastičnu posudu te je zalio bocom popularnoga gaziranog soka, a zatim je ostavio tako 24 sata.

Tekst u videu, preveden sa španjolskoga, glasi: “Svinjska jetra 24 sata u Coca-Coli, pogledajte kako jede jetru.”

STUDENT (21) PRETRPIO SRČANI ZASTOJ: Vjerojatno će trebati i transplantaciju bubrega, a sve zbog – energetskih pića

Nakon početnoga uranjanja u gazirani napitak, muškarac zatim otvara posudu s jetrom, kako kaže, 24 sata poslije, a prizor koji ga dočeka kada jetru izvadi iz Coca-Cole prilično je sablastan. Naime, organ se od glatkog, tamnoljubičastog izgleda viđenoga dan ranije, pretvorio u vlaknastu i sivkastu tvorevinu s mnogo rupa.

Okej, nije sve tako crno

I Coca-Cola se u međuvremenu transformirala iz svoje široko prepoznate tamnosmeđe u boju sličnu jetri, odnosno boju koju je jetra imala prije nego što se u velikom postotku raspala. Newsweek je kontaktirao Coca-Colu radi komentara.

Video, koji je objavljen 18. travnja, dosad je pogledan više od 10 milijuna puta, prikupio je oko 150.000 lajkova te 5100 komentara. Mascarado2fit svoju je snimku podijelio i na Instagramu.

Iako su neki korisnici TikToka ovaj video uzeli kao dokaz da slatka pića štete jetri, drugi su istaknuli da se proces prikazan u njemu ne događa u tijelu kada se takva pića konzumiraju jer se sok ne ulijeva izravno na jetru iz naših usta, već prolazi kroz probavni sustav.

Više je čimbenika u igri

Kada konzumiramo slatka pića, probavni proces njihove razgradnje započinje u ustima, zatim u želucu i tankom crijevu, a neki se elementi potom obrađuju u jetri.

Jedan je korisnik napisao uz emoji sa smiješnim izrazom lica: “Žao mi je što vas moram razuvjeriti, ali zapravo ne natapate jetru kada pijete Coca-Colu.” Njegov komentar nagrađen je s 84 lajka.

“Sada stvarno moram prestati piti Coca-Colu”, komentirao je drugi, na što je treća osoba odgovorila: “Mislite li stvarno da se ovo događa u tijelu kada pijete sok? Također, ova jetra u videu je doslovno izvan tijela i mrtva.”

Povratak na Net.hr