OBAVITE TO KAKO TREBA

ZLATNI TRIKOVI PROTIV PLIJESNI: Evo kako se riješiti vlage i gljivica na baš svakoj površini – nije isto za sve

Sve što ste dosad poduzimali možda vam je pomoglo trenutno prekriti plijesan, ali ne i zaustaviti njezin rast. Napokon znamo efikasnije rješenje!

Vlaga nakon tuširanja ili kupanja nakuplja se u kupaonici, koliko god vi brisali sanitarije i pločice. A gdje god u vašem domu ima viška vlage, nakon nekoga vremena će se neminovno formirati plijesan.

Stručnjaci za za čišćenje ventilacijskih odvoda objašnjavaju kako plijesan nije samo estetski problem, već također može uzrokovati probleme s disanjem, potaknuti alergije, pa čak i oštetiti zidove i namještaj. Kako je se riješiti?

Oprez s osjetljivim površinama!

Prije nego što se bacite na ribanje, stavite gumene rukavice, zaštitne naočale i pravilno postavljenu masku za lice. U kantu s vodom dodajte deterdžent za posuđe. Ako čistite neporozne površine, umočite četku u otopinu i njome očistite plohe.

VAŠI RUČNICI SU GRUBI I SMRDE? Evo kako im vratiti svježinu i mekoću u četiri jednostavna koraka

Za osjetljivije površine upotrijebite spužvu ili meku krpu. Porozni materijali koji su postali pljesnivi, poput tepiha, vrlo vjerojatno ćete morati baciti. Kada plijesan uđe u vlakna ili porozne materijale, može biti vrlo teško potpuno je se riješiti.

Posljednji korak je ključan

Kada plijesan konačno uklonite, važno je da temeljito osušite tretiranu površinu. Uostalom, vlaga vas je zapravo i dovela u ovu situaciju. Koristite krpu za sušenje namještaja, otvorite prozore ili postavite ventilatore kako biste ubrzali postupak sušenja.

Dodatan savjet: Izbjegavajte bojenje ili zatvaranje pljesnivih površina. To možda može prekriti plijesan, ali nije zajamčeno da će zaustaviti njezin rast i kasnije može dovesti do ljuštenja boje, piše portal Real Simple.

Povratak na Net.hr