banner

IMA IM SPASA!

ZELENA RUKA: Oživite biljke u domu za koje ste uvjereni da su uvenule

Briga za kućno bilje djeluje jednostavno. Cvijeću je potrebno osigurali malo hranjive zemlje, vode i sunca. Za ljude sa zelenom rukom, koja sve što dotakne procvjeta, to možda jest slučaj, ali za veliku većinu, kućno bilje traje kratko. Vrlo brzo balkon prepun šarenog bilja pretvori se u sjenik.

Ne odustajte. Usahlim biljkama još možete pomoći da povrate svoju svježinu i budu zdrave. Evo nekoliko savjeta vrtlara Clarka de Mornaya koji svakodnevno brine o gradskom vrtu u San Franciscu.

“Prvo što trebate učiniti je procijeniti štetu. Ako ste biljku kupili prije samo mjesec dana, a ona već sada izgleda loše, problem je najčešće u omjeru svjetla, cirkulaciji zraka i zalijevanju vodom”, kaže de Mornay za Rodales Organic Life.

1. Biljka ima žute, mekane listove

Vrlo vjerojatno ste joj davali previše vode. Provjerite zemlju u lončarici. Ukoliko je vlažna, nastojte smanjiti količine vode koju joj dajete. Na dnu posude trebali bi biti otvori, za što bolju drenažu.

2. Smeđi, suhi listovi koji se mrve i otpadaju

Ova biljka nije dobila dovoljno vode. Takvoj biljci pomoći ćete na način da dolijevate vodu dok sva ne iscuri kroz otvore za drenažu. Međutim, ne pretjerujte. ” Najveća je pogreška žednoj biljci dati previše vode, a onoj koju smo pretjerano zalijevali, naglo vodu uskratiti.

Zalijevanti biljke treba redovito i uvijek u isto vrijeme”, poručuje vrtlar. Na umu valja imati i da biljke u različito doba godine trebaju različite količine vode. Nije isto rastu li pod klimom ljeti ili pored peći zimi.

3. Fine mrežice i maleni insekti

Postoje više vrsta nametnika koji napadaju kućno bilje. Gotovo sve sobno bilje napada crveni pauk, posebno ako je zrak u prostorijama u kojima držimo sobno bilje suh i topao. Upravo zbog toga prostorije treba redovito prozračivati. Često puta na ukrasnom bilju možemo primjetiti i vrlo sičušnog i opasnog nametnika, a riječ je o crnoj muhi ili tripsu. Odrasli insekti lete, a najčešče ih nalazimo s donje strane lista te ih možemo otkriti po karakterističnim izmetinama crne boje.

Ličinke su blijedožučkaste i sišu biljne sokove, pa tako napadnute biljke kržljave, listovi žute, venu, što na kraju izaziva propadanje cijele biljke. Biljku bi bilo najbolje jednom tjedno tuširati s mlačnom vodom i brisati listove, tako da uklonimo nametnika.

Lisni mineri su također vrlo čest nametnik na sobnom bilju. Primjetiti će te ih ukoliko na vašoj biljci ugledate žučkaste ili srebrnasto bijele crte ispod površine lista.To su rovovi koje su napravile ličinke ovog nametnika. Inficirane listove odstranite, a ostatak biljke usisajte usisavačem.

4. Usahlo lišće i mala razina zemlje u posudi

Nedovoljno hranjiva zemlja. Sve biljke koje imate u kući žive u posudama u kojima je zemlja sa ograničenom količinom hranjivih sastojaka, koji s vremenom nestanu. Zemlja se ispire i pri svakom zalijevanju, pa biljka ostaje bez potrebnih nutrijenata.

Jedan trik pomaže. Dodajte zemlji ostatke iz vrećica skuhanog čaja ili soc od kave. Najbolje bi bilo dodati im svježe zemlje i to na način da ih podignete iz zdjele i svježi humus sipate na dno posude.

Izvor: OrganicLife, Agroklub

Povratak na Net.hr