OBRATITE PAŽNJU

ZAŠTO VAŠ BOR PRERANO POČINJE GUBITI IGLICE? Najčešće krivac uopće nije grijanje, već nešto sasvim drugo

Ako vaše božićno drvo izgleda otužno, bolesno i gubi iglice za to možete okriviti razne gljivice i nametnike, pokazalo je švedsko istraživanje.

Martin Pettersson, znanstvenik sa švedskog instituta poljoprivrednih znanosti, kaže da se mnoga božićna drvca uzgajaju u rasadnicima i zbog toga su izložena bolestima koje šire insekti i razne vrste gljivica. “Općenito u rasadnicima božićnih drva nema više bolesti nego u običnim šumama, no mogu se prodati samo najljepša drva”, kazao je za švedski radio. U okviru istraživanja proučavao je 21 švedski rasadnik i zabilježio više od 20 različitih nametnika i bolesti koje mogu naštetiti drvcima i izazvati njihovo odumiranje, savijanje vrhova i grana i u nekim slučajevima smrt čitavog drva a mogu izazvati i odbacivanje iglica kod živih.

6 NAJBIZARNIJIH BLAGDANSKIH NEZGODA: Ukrašavanje doma može postati noćna mora, pazite da se i vama ovo ne dogodi

Švedska i uvozi božićna drva i sadnice, što također predstavlja problem, kaže Pettersson jer je to novi izvor bolesti i agresivnih nametnika. Naveo je fitoftoru, organizam poput gljivice kojeg je vrlo teško uništiti jer živi u zemlji i izaziva velike probleme u dijelovima sjeverne Amerike i pogađa tamošnje uzgajivače božićnih drva. Uzgoj božićnih drva u Švedskoj jedno je od rješenja kako bi se osiguralo da voljeno drvo ostane zeleno do kraja blagdana, kaže Pettersson.

Povratak na Net.hr