Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

VOĆNI SAVJET

STOP SMEĐIM MRLJAMA: Na ovaj će način vaše banane ostati svježe danima

Ako ste se pitali kako održati banane svježima, postoji nekoliko malih trikova koji će garantirano usporiti njihovo prebrzo dozrijevanje.

Banane, kao i mnogo drugo voće, otpuštaju etilen, plin koji ubrzava njihovo dozrijevanje i uzrokuje smeđe mrlje. Kako biste spriječili taj proces, peteljke banana umotajte u plastičnu foliju kako biste spriječili širenje etilena. Za najbolji učinak banane prvo razdvojite i zamotajte ih svaku zasebno.

Evo još nekoliko savjeta za spremanje banana.

1. Možete im odrezati peteljke te odrezanu stranu umočiti u neku kiselinu, primjerice ocat ili limunov sok.

2. Banane držite odvojeno od ostalog voća jer etilen koji otpuštaju utječe i na drugo voće.

3. Banane čuvajte na sobnoj temperaturi, a ako želite zaustaviti njihovo zrenje, pohranite ih u hladnjak. Čak i ako su već zrele i kora je potamnila, sam plod trebao bi ostati ukusan.

4. Želite li ubrzati zrenje banana, stavite ih u zatvorenu posudu s  jabukom ili nekim drugim voćem.

5. Banane je najbolje držati u košari s rupama kako bi im bio omogućen protok zraka.

Povratak na Net.hr