banner

PRAKTIČNI SAVJETI

SIMBOL PLODNE NOVE GODINE I NOVOG ŽIVOTA: Danas se sije božićna pšenica, a uz ove trikove bit će lijepa i gusta

Tradicionalno se pšenica sije na svetu Luciju, 13. prosinca, a simbolizira plodnu novu godinu i novi život

Planirate li biti sam svoj majstor, nije loše da poslušate ove savjete kako bi vaša božićna pšenica bila što reprezentativnija. Da bi narasla što bogatija i gušća, prije sijanja bilo bi dobro pšenicu namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Tako će brže proklijati. No, i ako niste to učinili, nemojte brinuti, ima još nekoliko trikova.

Najpraktičnije je pšenicu posijati u plićoj posudi za cvijeće ili na tanjuriću. U posudu u kojoj ćete držati pšenicu stavite malo supstrata za sjetvu i pšenicu rasporedite po površini, savjetuje Agroportal.

Ne stavljajte je blizu radijatora

Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog prostora. Poželjno je da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem supstrata, a umjesto njega poslužit će i sloj pamučne vate natopljene vodom, po kojoj možete poslagati zrna pšenice.

Za koju god se metodu odlučili, pšenicu potom zalijte i postavite na toplo i dobro osvijetljeno mjesto. Najviše će joj odgovarati mjesto pored prozora, ali pazite da ne bude preblizu radijatora jer bi se pšenica mogla osušiti. Prvih nekoliko dana, prije nego što počne nicati, možete je prekriti aluminijskom folijom jer ona čuva vlagu, savjetuje Agroportal.

Svaki dan jedna žlica vode

Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i svakodnevno zalijevajte pšenicu. Pazite da pritom ne pretjerate kako zrnje ne bi plutalo na vodi. Za zalijevanje tanjurića pšenice potrebna vam je otprilike jedna žlica vode, a da bi se tekućina ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrijebiti plastičnu bocu s raspršivačem.

Kada vaša božićna pšenica dovoljno naraste, možete je urediti da bi izgledala lijepo pod borom. Nakon Božića ne bacajte pšenicu, već njome nahranite ptičice.

Povratak na Net.hr