Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

NOVO POVRĆE NA TRŽIŠTU

ŠENON: Zdrava kombinacija brokule i cvjetače, a odličan je u ovim receptima

Zanimljiva kombinacija zelenog povrća koje izgleda kao pravo remek djelo, a odlična je kao prilog.

Šenon koji nosi zanimljivo ime zapravo je hibrid između brokule i cvjetače ili karfiola. Nešto je blažeg okusa, ali je i njegov sastav nešto bogatiji vitaminima i mineralima. U Hrvatskoj se na policama trgovina nalazi već neko vrijeme i sve češće se mogu pronaći zanimljivi recepti s upravo ovim povrćem.

Šenon je najbolja kombinacija brokule i cvjetače

Engleski naziv ove biljke je broccoflower, što objašnjava njegovo križanje. Uzgaja se kao i karfiol, na skraćenoj stabljici. Razlika je u tome što su cvetni pupovi kod šenona izrazito krupni. Za razliku od karfiola, šenon je nešto slađi i okusom više podsjeća na brokulu, pa je radi toga dosta dobra namirnica za djecu. Ova biljka bogata je hranjivim tvarima, pa tako sadrži vitamin A, C i K, vlakna, željezo, magnezij i cink. Iako je mješanac cvjetače i brokule, spada u sortu karfiola naziva Romanesco. U usporedbi s običnim karfiolom ima nešto više hranjivih vrijednosti i visoku antioksidativnu aktivnost. Sadrži visoku razinu biljnih pigmenata koji su jako važni za ljudski organizam jer djeluju kao prirodni antioksidansi koji neutraliziraju slobodne radikale, točnije, onemogućuju starenje stanica i oštećenje tkiva. Šenon se  može uzgajati u Hrvatskoj, najviše voli toplije temperature kao i ostale kupusnjače – od 15 do 20°C. Najbolje raste u proljeće i jesen, a može se uzgojiti iz presadnica.

Usporedba sastava cvjetače i šenona, Izvor: Agroklub

Ovo su neke od dobrobiti šenona:

  • bogat je vitaminima i mineralima – u njemu se nalazi visoka razina folne kiseline, magnezija, kalija, bakra, fosfora, vitamina A,C i K, omega-3 masnih kiselina, kalcija i mnogih drugih. U šenonu također ima i bjelančevina što je jako važno za dobivanje energije i jačanje organizma
  • niska mu je razina kalorija – odličan je za osobe koje se odluče za neku dijetu jer velika količina šenona i dalje ima malu količinu kalorija. Ujedno ne sadrži nikakve masti.
  • poboljšava cirkulaciju – brokula je poznata po tome što poboljšava cjelokupni rad krvnožilnog sustava, pa tako slična svojstva ima i šenon. Pomaže i prilikom smanjivanja lošeg kolesterola, snižuje krvni tlak te regulira razinu šećera u krvi.
  • pomaže pri gubitku tjelesne težine – osim male količine kalorija, šenon sadrži i visoku razinu vlakana koji pomažu prilikom gubitka kilograma. Vlakna u hrani poboljšavaju probavu ali i stvaraju duži osjećaj sitosti što vas sprječava od prejedanja.
  • ima antikancerogena svojstva – šenon se ističe visokim vrijednostima glukozinolata koji imaju dominantnu ulogu u antikancerogenoj aktivnosti u ljudskom organizmu. Osim toga u njemu ima mnogo izoticijanata te antioksidanasa koji su odlični u prevenciji ili borbi protiv svih vrsta tumora i raka
  • jačaju kosti – šenon ima veću razinu kalcija u sebi nego mlijeko pa tako može pomoći prilikom bolesti kostiju kako bi ih ojačao, a odličan je za korištenje kod ljudi koji pate od osteoporoze.
  • jača čitavi imunološki sustav – radi svih hranjivih i zdravih tvari u sebi, dobar je u borbi protiv infekcija, prehlada i raznih bakterija

Jedina ‘mana’ ovog povrća je to što je ipak nešto skuplji od cvjetače ili brokule. S obzirom na to da se može rjeđe pronaći u našim trgovinama, cijena šenona je oko 30 kuna za kilogram.

Recepti sa čudesnim povrćem šenon

Šenon se priprema slično kao brokula ili karfiol, a glavno je da ga ne obrađujete previše termički. Bolji je kada se koristi što svježiji ili obrađen tek na pari. Ujedno mu nije potrebno puno začina jer sam po sebi ima jak okus.

Gusta juha od šenona i pršuta

Potrebni sastojci:

  • 2 glavice šenona
  • 1 glavica luka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • pola šalice slatkog vrhnja
  • 4 lista tanko narezana pršuta
  • 2 šalice pilećeg temeljca
  • sol i papar

Priprema:

Prije nego krenete s pripremom stavite grijati pećnicu na 300 stupnjeva. Stavite šenon na pladanj, prelijte ga maslinovim uljem i stavite u pećnicu na 30 minuta. Dok se to lagano priprema, narežite pršut na komadiće i kratko ga pržite u tavi dok ne postane hrskav. Luk nasjeckajte i pržite ga 10-ak minuta dok ne omekša. Kada ste gotovi s time, u velik lonac stavite pileći temeljac, šenon i luk pa kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Nakon toga potpuno smiksajte sve sastojke u kašu. Na to dodajte sol, papar, slatko vrhnje i komadiće pršuta koje ste prethodno ispržili. Servirajte juhu u zdjele i ukrasite po želji.

Romanesco brocoli

Potrebni sastojci:

  • 2 glavice šenona
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 4 režnja bijelog luka
  • ljuta papričica
  • konzerva cherry rajčica ili svježih cherry rajčica
  • pecorino romano sir

Priprema:

Šenonu odrežite stabljiku, a ostatak narežite na komadiće. Na maslinovom ulju pirjajte narezani bijeli luk. Kada počne mekaniti i kada krene dobivati boju, dodajte papričicu i šenon koji ste narezali na komadiće. Tako kuhajte nekoliko minuta pa dodajte rajčice i pričekajte da tekućina malo ispari. Kuhajte tako dok šenon ne omekša. Za to će biti potrebno oko pola sata. Kada je gotovo servirajte i prije konzumiranja posipajte naribanim pecorino romano sirom.

 

Povratak na Net.hr