Ni slutili niste

GORE OD WC ŠKOLJKE I SMEĆA: Ovo je definitivno najprljavija stvarčica u vašem domu

Kuhinjska spužvica za pranje posuđa daleko je najprljavija stvar u vašem domaćinstvu. Prljavija je čak i od daske na WC šoljki ili kante za smeće.

“Spužvica ima puno nabora i pukotina, tako da, svaki put kad njome čistite, patogeni mikroorganizmi ostaju u njima. Ljudi ispiru spužvice, misleći da će ih tako očistiti, a u stvari bi ih trebali dezinficirati”, pojašnjava dr. Philip Tierno, profesor kliničke mikrobiologije iz New Yorka, autor knjige Tajni život mikroba.

Svaki put kad spužvu koristite za pranje suđa, ostaci hrane završe u njezinim sitnim pukotinama. Ondje mogu ostati dugo, što omogućava razvoj bakterija. Osim toga, spužvica za suđe je skoro uvijek mokra, što je čini idealnim mjestom za razvoj opasnih bakterija koje se razmnožavaju svakih 20 minuta.

Posebnu pažnju treba obratiti na brisanje daski na kojima režete meso, poput piletine, budući da u ovom slučaju postoji veća šansa za razvoj opasne bakterije salmonele, posebno u ljetnim mjesecima.

No, ni povrće ni voće nije bezazleno, budući da ono često zna sadržavati bakteriju Escherichiju coli, koja može uzrokovati različite vrste infekcija.

“Sapun i voda ne ubijaju bakterije, oni ih samo saperu i otjeraju. Pitali ste se zašto kuhinjska spužva ima tako neugodan miris? To su bakterije”, kaže dr. Tierno.

Najbolji način da se očisti i dezinficira spužvica za suđe je varikina, i to na način da se pomiješa s vodom u omjeru 1:9. Spužvicu stavite u otopinu na 10 do 30 sekundi.

 

Povratak na Net.hr