U NEKOLIKO POTEZA

JEFTINIJE GRIJANJE: 8 znanstveno dokazanih načina da vam zima bude toplija, a režije manje

Bez obzira na to grijete li se na struju, plin, drva ili toplanu, računi su preveliki.

Drva su najpovoljniji energent za grijanje, ali oko njih, očekivano, ima i najviše posla. No, bez obzira na to kako se grijete, uz osam jednostavnih koraka možete dom učiniti toplijim, a istodobno smanjiti račune, prenosi IFL Science.

10 KORISNIH SAVJETA: Biste li trebali uvijek prati noću i kako stvarno uštedjeti energiju?

1. Koristite zavjese

Mnogi ljeti drže stan hladnim tako da danju spuštaju rolete i/ili zavjese, a noću otvaraju prozore. Isti princip djeluje i zimi – iskoristite sunce kako bi vam danju besplatno grijalo stan, a noću navucite zavjese i spustite rolete kako biste stavili još jedan sloj toplinske izolacije. Tako ćete smanjiti i kondenzaciju na prozorima.

2. Timer čini čuda

Namjestite da vam se stan počne grijati ranije nego što vam je potrebno (primjerice pola sata prije nego što ustajete), ali na nižoj temperaturi. Tako ćete trošiti znatno manje nego da ustanete i pojačate grijanje, a vama će biti toplije. Bojler jednako zagrijava vodu (primjerice na 60 stupnjeva), namjestili vi termostat u sobi na 20 ili 30.

3. Grijanje kad vas nema? Ni da ni ne…

Stručnjaci su podijeljeni oko toga biste li trebali ostaviti stan da se grije na nižoj temperaturi kada vas nema kod kuće. U konačnici, sve ovisi o kvaliteti zidova i izolacije, živite li u stanu ili kući… S jedne strane, ako je slaba izolacija, stan će se grijati “u prazno”, tj. trošit ćete energiju kada vam ona ne treba. No s druge strane, ako se stan ohladi na npr. 15 stupnjeva, vlaga će se kondenzirati u zidovima. Ipak, ako želite štedjeti, grijte stan samo kada ste kod kuće.

4. Maknite sofu

Koliko god je možda udobno sjediti odmah uz radijator, maknite namještaj od njega kako bi topli zrak mogao slobodno cirkulirati. Isto vrijedi i za zavjese i sušenje odjeće – sve što stavite na radijator će upijati toplinu koja bi trebala grijati stan.

grijanje radijator razdjelnik

5. Smanjite grijanje

Svjetska zdravstvena organizacija ranije je preporučavala 21 stupanj za dnevni boravak, no kasnije je preporuka smanjena na 18 stupnjeva. A samo jedan “celzij” manje može uštedjeti od 5 do 10 posto energije. Mislite da je 18 stupnjeva prehladno? Zvuči trivijalno, ali djeluje- nosite topliju odjeću.

6. Izolacija, izolacija, izolacija…

Gubici topline kroz prozore i vanjske zidove čine oko 70 posto ukupnih toplinskih gubitaka u zgradi ili kući, a od toga 25 posto otpada na krov. Vjerojatno niste u situaciji da biste mogli usred zime postavljati novu izolaciju, ali možete smanjiti propuh.

Ispod prozora stavite “krpnenu zmiju” (zamotani ručnik i sl,), a prozore i vrata koji ne “sjedaju” najbolje možete poboljšati ljepljivom gumenom ili spužvastom trakom. Sve eventualne pukotine u zidu i sličnom napunite pur pjenom.

7. Dignite noge

Hladni zrak pada na pod, pa kako bi vam bilo udobnije, dok sjedite dignite noge. Za djecu (koja se često igraju na podu) obvezno nabavite tepih i papuče koje nisu natikače.

8. Aluminijska folija

Zalijepite na zid iza radijatora ili peći na drva bilo koji reflektirajući materijal, recimo aluminijsku foliju za kućanstvo ili foliju za zaštitu vjetrobranskog stakla automobila od sunca. Radijator, odnosno peć na drva ili električna grijalica će prestati grijati zid, toplina će prestati odlaziti van kroz vanjske zidove i reflektirat će se izravno u prostoriju.

Povratak na Net.hr