Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

POSTOJI LAKŠI NAČIN

ČIŠĆENJE ROŠTILJA NE MORA BITI TLAKA: Slijedite ovih pet koraka i bit ćete gotovi za svega desetak minuta

Ako ne očistite roštilj ubrzo nakon korištenja, ta bi vam se odluka kasnije mogla obiti o glavu. A posao uopće ne mora biti težak

Osim što ćete znatno teže skinuti sve zagorene ostatke s rešetaka, vrlo brzo nakon uporabe roštilja može doći do nakupljanja opasnih bakterija te privlačenja svih vrsta insekata i štetočina. No, to se neće dogoditi ako roštilj znate pravilno očistiti. Sve može biti gotovo već za desetak minuta ako slijedite ove korake.

1. ‘Zapalite’ ostatke hrane i masnoće

Rasplamsajte vatru (ili zapalite malo ugljena), zatvorite poklopac roštilja i ostavite tako između 10 i 15 minuta. Visoka temperatura očvrsnut će ostatke hrane, nakon čega će ih biti lakše ukloniti.

2. Očistite rešetke

Ostatke ugljena s rešetke uklonite polufleksibilnom četkom od nehrđajućeg čelika. Također možete upotrijebiti i lopticu od aluminijske folije, ali bolje je uložiti nešto novca u dobru četku za roštilj. Bit će vam lakše i oduzet će vam manje vremena. Ako je donja strana rešetke za roštilj jako masna, to može izazvati iskre i spaljivanje hrane. Tu masnoću uklonite i obrišite mokrom, sapunicom bogatom spužvom te isperite i osušite ručnikom.

3. Uklonite zagorene ostatke

Skuplji plinski roštilj često ima zaštitu za plamenik, odnosno komade metala u obliku slova V, koji štite mlazove plina od kapanja masnoće. Izvadite ih i uz pomoć noža uklonite masnoću. Ako je potrebno, očistite ih deterdžentom, operite i osušite ručnikom. Ako, pak, imate roštilj na drveni ugljen, ovaj korak možete preskočiti.

4. Očistite unutrašnjost roštilja

Očistite unutrašnjost roštilja špahtlom kako biste lakše uklonili ostatke masnoće i kako ona ne bi utjecala na okus vaše hrane. Koristite sapun i vodu ako vam je roštilj jako prljav, piše Men’s Health.

5. Završno ‘glancanje’ (neobavezno)

Ako ste posebno motivirani za čišćenje, možete očistiti i vanjski dio roštilja. Ako je površina od nehrđajućeg čelika, obrišite mast odgovarajućim sredstvom za čišćenje čelika i polumekom spužvicom. Za ostale vrste površina dovoljna je i topla voda.

Povratak na Net.hr