Prioritet je dodatna soba, a ograničavajući moment količina otvora

Molim Vas prijedlog kako postaviti namještaj te dobiti dvije spavaće sobe u našem novom stanu. Prioritet su nam dvije spavaće sobe jer uskoro dobivamo bebicu. Kuhinju se može i smanjiti jer nije potrebno da bude odvojena, zar ne?

Voljeli bih da bude prozračno i jednostavno – a opet moderno. Molim Vas za savjet jer bi zbog skorog dolaska bebe morali što prije započeti s radovima pa nam je vaša pomoć prijeko potrebna.

Vaš životni prostor kvadratima zasigurno zadovoljava Vaše potrebe mladog para, međutim uz nadolazeći podmladak te Vašu želju za prozračnošću, tri odvojene prostorije sa središnjim hodnikom zasigurno ne ispunjavaju potrebe i želje.

Ono što je prioritet je dodatna soba, a ono što je ograničavajući moment je količina otvora.

Naime, iako kuhinja te cijeli zapadni dio stana ima zadovoljavajući broj otvora, količina istih na istočnom dijelu gotovo limitira poziciju buduće sobe.

Izlaz na zapadni balkon je naravno poželjno zadržati upravo iz dnevnog dijela stana, a dnevni dio je logično povezati s postojećim jedaćim, tj. kuhinjom. Otvor dnevnog boravka je potrebno zadržati, jer isti na zapadnoj strani odgovara istočnom izlazu na balkon, a oba dva su bočno smještena čime je ulaz svjetlosti na neki način ograničen.

Sve navedeno navodi na moguću poziciju sobe u sjeverozapadnom dijelu stana.

Ja bih Vam predložila izvedbu pregradnog zida na način da postojeći otvor na istočni balkon podijelite u dva.

Veći dio ostavite za buduću dječju sobu, a manji za roditeljsku. Spomenutu roditeljsku sobu možete koncipirati kao prolaznu, s dvije klizne stijene prema dnevnom boravku. Na taj način Vam soba neće biti zatvoreni i mračniji dio stana, već će korespondirati s dnevnim dijelom na svakodnevnoj bazi. Ako boravite u dnevnom boravku, prolaz do dječje sobe je vrlo čist, a isto tako i moguće je vizualno pratiti dijete u njegovim malim pohodima kroz stan do vlastite sobe.

Koliko je roditeljska soba prohodna, vi odlučujete. Može biti kružna i otvorena (iako je krevet smješten centralno te je zapravo dobro ‘skriven’), a može se i zatvoriti, ako poželite mir, ili je jednostavno niste ‘sredili’ za javnost.

Dječja soba ostaje u najmirnijem dijelu stana sa svojom potrebnom intimom, a pregradnim vratima možete upravo navedenu potrebu za mirom dozirati kako Vam odgovara.

Hodnik i boravak možete iskoristiti za ugradbene ormare kako je predloženo u rješenju, a ideje ruske dizajnerske firme predložene u galeriji, su kao stvorene za vašu mladu modrenu obitelj. Sretno, i nadam se za je rješenje ‘stiglo’ na vrijeme.

Savjetuje:
Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh

Povratak na Net.hr