Rješenje za stan s odličnim vanjskim prostorom

Molim pomoć pri uređenju stana. Naime, u stanu živimo suprug, dijete od dvije godine i ja. Najveći mi problem stvara kut kod izlaza iz blagovaonice u dnevni boravak gdje bih smjestila blagovaonicu. (Stol je na tlocrtu ucrtan pored kutne garniture, no tu nikako ne može biti jer nema mjesta, pa bih ga prebacila u kut nasuprot). No, taj je kut dosta uzak i nespretan.

Molim ako imate ideju za uređenje terase koja je preko 50 kvadrata. Dolazi u obzir i da se dio natkrije (nešto poput zimskog vrta ili sl.), a problem mi stvara i što ne znam točno kakvu bih ogradu stavila kako bismo se ‘zaštitili’ od neželjenih pogleda (stan je visoko prizemlje).

I možda neki prijedlog čime obogatiti zid u dnevnom boravku nasuprot kutne garniture koja je crno-bijela.

(op.a. Kuhinja je inače žarko narančasta i vidi se iz dnevnog boravka jer su staklena vrata).

Imate divan svijetao stan, sa fantastičnim vanjskim prostorom koji vam pruža puno mogućnosti uređenja, te ga kao takvog morate čim više iskoristiti.

Teško je na prvu loptu reći što je najbolje, ili kako bi Vam terasa trebala izgledati, ali što je sigurno, važno je zadržati minimalizam uređenja. Naime prostor stana je longitudinalan i dužina mu je značajno veća od širine, a upravo su praktični i jednostavni komadi namještaja rješenje za ovakvu prostornu oraganizaciju.

Naglasili ste da vam je problematičan ugao kod izlaza iz kuhinje, pa da biste ga odteretili, i dobili malu kružnu vezu, prelažem da postojeći pregradni zid jednostavno skratite i ostavite na mjestu gdje ‘skriva’ ulaz u wc i djelomično u sobu. Time vam je prostor blagovaonice dobio dodatnog ‘zraka’, ali ste dobili i zgodnu kružnu vezu koja je ‘razbila’ naglašenu longitudinalnost. Kako bi se na ovom dijelu stana maksimalno iskoristio prostor, vrata izlaza iz hodnika u sobu možete ukloniti, čime ćete postići povezanost ulaznog hodnika, sobe te male nove kružne veze u jedinstveni prostor.

Nadalje, prije ideje za uređenje zida, predložila bih da kauč zaokrenete prema suprotnom zidu. Prvi razlog je taj što time vrata sobe i kupaonice dobivaju veću privatnost (nitko ne gleda u njih), a drugi je slobodan pravocrtni prostor koji od prozora dnevnog boravaka nastavlja neprekinuto prema kuhinjii dalje do novozatvorene lođe. To je jedan mali pomak, koji će Vam dodatno omogućiti nesmetan prolaz svjetla i omogućiti lakšu organizacju kretanja.

Zid preko puta kauča je važno ne opteretiti s teškim policama, niska podna konstrukcija za televizor, te nekoliko laganih polica u boji zida, za knjige ili uspomene bit će sasvim dovoljno. Možete iskombinirati slike, plakate ili fotografije između raštrkanih polica da unesete dodatnu razigranost u prostor.

Kuhinja je kao što ste naglasili jedna jaka točka u prostoru, a budući da izlazi direktno na otvorenu tersu, jednostavno se nameće rješenje zatvaranja dijela lođe kao nešto očekivano. Zatvaranje je značajan finacijski izdatak, ali jednom ako se odlučite, blagovaonicu možete preseliti, a dnevni boravak proširiti.

Vanjaska terasa je ogromna i mislim da, ako imate namjeru stavljati ogradu, da ista može biti samo puna drvena i izrazito jednostavna. Uz istu, lijevo i desno, možete posaditi crnogoričnu živicu, ali dok ona ne izraste, ograda će odigrati svoju ulogu. Zatvaranje dijela terase izvan predloženog nije baš jednostavno, jer Vam je lijevo spavaća soba s prozorom, a desno prozor stubišta. Predložila bih Vam da razmislite o izvedbi fiksne drvene pergole ispod koje možete organizirati sjedenje, a koja Vam istovremeno može poslužiti kao potporna konstrukcija za jedro ili neku sličnu dodatnu zaštitu od sunca.
Jedro se može vrlo jednostavno privezati na tri točke, te isto tako jedostavno skinuti po potrebi. Mislim da bi Vam izvedba ovakve zaštite od impregniranog platna bila neusporediivo jeftinija od tenda, kupnje velikih suncobrana ili slično, a i efektnija svakako.

Pod možete izvesti kao drveni sa dijelovima travnjaka, ili šljunka, iako mislim da je izvedba sa drvenim pločama najhigijenskija, i vizualno najljepša.

Uživajte u Vašem malom zen vrtu, posadite jagode ili cherry rajčice, a kad vam dosadi mir hladovine, jednostavno organizirajte party……mjesta svakako imate!

Savjetuje:
Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh.

Povratak na Net.hr