Stan od 56 m2 idealan je za par, no uz 2 djece promjene su nužne! Imate prijedlog?

Radi se o komfornom dvosobnom stanu od 56 m2 koji je nekad bio idealan za suprugu i mene, dok smo bili par bez djece….no…sada smo par sa dvoje dječice (dečkić 7 god. i curica 1 god.) i potrebe su drugačije.

Planiramo zamjenu stana u dogledno vrijeme, ali do tada bismo htjeli nekakvom korekcijom osigurati prostor za školarca dok bi curica, mama i tata još koju godinu mogli biti cimeri u istoj sobi.

Kao što vidite svi otvori su na jednoj strani (zapadnoj). U dnevnom boravku je staklena stijena po cijeloj širini (i visini) pa mi se cijelo vrijeme čini da je upravo to prostor za eventualno proširenje. Zidovi između kuhinje i dnevnog boravka kao i između kupaone i spavaće sobe su nosivi. U privitku je tlocrt stana na dvije stranice, s i bez namještaja. Korekcije kuhinjskih elemenata u slučaju izmicanja i mijenjanja koncepta nije problem.

Postojeći nosivi zidovi Vam zapravo jedini umanjuju mogućnost varijantnih rješenja. Iako je stan jednostrano orijentiran, stijene su dovoljno velike da omoguće kreiranje dodatne prostorije, međutim postojeći nosivi zid između kuhinje i dnevnog boravka to isto onemogućuje. Naime, spomenuli ste ideju dodavanja nove sobe unutar prostora dnevnog boravka, no isto bi rezultiralo s izuzetno uskim ostatkom dnevnog prostora, koji bi zbog relativno velike dubine djelovao pomalo klaustrofobično. Tu se pojavila ideja zatvaranja lođe, međutim jednostrana orijentiranost opet vuče jednake posljedice; dobiva se duga uska prostora, ili neosvijetljeni južni dio dnevne sobe.

Kao jedinu funkcionalnu mogućnost vidim izmještanje kuhinje. Smještajem iste u jug dnevne sobe, dobivate prostranu zonu za kuhanje i druženja, te zonu relaksacije uz samu lođu i vanjsku zelenu zonu.

Uklanjanjem vrata iz hodnika, te proširivanjem otvora, dobivate kontinuitet kretanja od samog ulaza u stan, a i dodatno ste afirmirali hodnik.

Dječja soba je dobila prostor nekadašnje kuhinje, i iako relativno mala, omogućuje smještaj kreveta, radnog stola i ormara.

Većina nas je provela veći dio mladosti u ne puno većim sobama, i svi smo ih voljeli jer je to bio naš osobni prostor, tako da mislim da u ovom slučaju kvadrati neće igrati ulogu.

Vaša soba, kupaonica i ostatak stana ostaje kao i do sada, s time da možda možete razmisliti o ulazu u dječju sobu iz hodnika smještenog ispred kupaonice. Na taj način imali biste spavaći trakt potpuno odvojen od dnevnog dijela stana, ali nažalost izgubili biste veći dio ugradbenog ormara hodnika, koji Vam je vjerujem dosta važan.

Iz istog razloga, predlažem Vam minimum dodatnih izmjena, osim dvije glavne zamjene, odnosno formiranja predloženih novih prostorija, budući da ste i sami spomenuli da izmicanje i mijenjanje koncepta nije problem.

Za dodatne ideje tu je pripadajuća galerija, u kojoj biste sigurno mogli naći kakav zgodan detalj i ideju za Vaš novi prostorni proljetni ‘makeover’.

Savjetuje:
Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh

Povratak na Net.hr