banner

Kako u 45 m2 urediti dječju sobu i dnevni prilagoditi za spavanje roditelja

Molim Vas pomoć prilikom uređenja buduće dječje sobe te eventualnih preinaka stana, budući da gubimo spavaću sobu i selimo u dnevni boravak. Sobu je potrebno urediti za buduću školarku. Lođa je djelomično zatvorena, a stan ima ukupno cca 45 m2.

Kako je primarno potrebno Vašu školarku udobno i funkcionalno smjestiti, krenut ćemo od same dječje sobe.

Prema priloženo tlocrtu, zid hodnika prema spavaćoj sobi nije nosiv, pa je možda interesantno razmisliti o zidu koji omogućava dvostrani ormar, a istovremeno ne oduzima dodatne kvadrate samoj dječjoj sobi. Naravno, ako takvo rješenje nije moguće, izvedba klasičnog ormara, dubine cca 50cm, također je izvediva na predloženom zidu.

Krevet klasičnih dimenzija 200×90, s mogućošću izvlačenja dodatnog ležaja, omogućit će da Vaša školarka ima povremene goste, a i praktično je rješenje kod mogućeg gledanja crtića, fimova ili slično. Ako je ležaj na pola izvučen, osigurava mogućnost relaksiranja i odmora te druženja u većem broju.

Ispod prozorskih otvora unutar same sobe predlažem vam smještaj jednostavnog pisaćeg stola u vidu ploče sa jednostavnim nogarima, a iznad kreveta “viseće” police, otvorene ili zatvorene.

Ovaj raspored omogućit će slobodnu sredinu sobe, koja u varijanti zatvorenog pomoćnog ležaja može biti slobodna zona za igru, učenje, ili za jednostavno valjuškanje na jastucima i gledanje crtića. Ako se pokaže potreba, TV možete smjestiti na istočni zid sobe, ili na isti smjestiti muzički liniju ako je vaša buduća školarka više zainteresirana za takve aktivnosti.

Ostatak stana, prema finacijskim mogućnostima i afinitetima možete ostaviti kao što je već postojeći prostor izveden, ili ga možete na neki način prilagodti promjeni koja je uslijedila. Ugradbeni ormari u hodniku te kuhinja s interpoliranim stolom omogućit će dodatni prostor, a biblioteka s djelomično ugradbenim ormarom, dodatni prostor za spremane i odlaganje.

Zona spavanja i jela će na ovaj način, iako interpolirane, stvoriti vlastite zone, što će i Vama omogućiti djelomičnu odvojenost spavaće od jedaće zone.

Za toplih mjeseci možete zonu lođe uključiti sadržajno u dnevnu zonu stana, i to organizacijom obroka ili dnevnog odmora na istoj. Povezanost svih zona omogućit će dodatne kvadrate, a uređenjem lođe s eventualnim zelenilom dobit ćete malu zen oazu unutar koje ćete se moći na dnevnoj bazi izgubiti, relaksirati ili bar na neko vrijeme dnevne obaveze ostaviti iza sebe, i jednostavno ‘odlutati’.

Savjetuje:
Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh

Povratak na Net.hr