banner

Kako manji stan trenutno prilagoditi paru, a djetetu u budućnosti

Kupujem potpuno prazan stan u kojem će ispočetka živjeti mladi par. Kako bi se najbolje iskoristio prostor sada, a kako bi se kasnije organizirao prostor tako da imamo dvije spavaće sobe? Ništa od središnjih zidova nije nosivo. Ne bismo mijenjali pozicije kupaonice i kuhinje.

Trenutna organizacija stana je zapravo skoro pa jedino rješenje za dvije spavaonice, koje će Vam u budućnosti najvjerovatnije trebati. Ono što možete modificirati je dubina samih soba, jer ista nije neophodna u ovom obuhvatu, a i prostor dnevnog boravka Vam je znatno manji ako ostanu trenutne veličine.

Ono što Vam uvijek može biti varijantno rješenje je, danas-sutra, Vašu sobu zamijeniti dječjom, a Vi sebe ‘preseliti’ u dnevni boravak. To predlažem isključivo zbog dotoka svjetla te insolacije koja u varijanti dvije spavaonice pomalo zakida dnevnu zonu.

U Varijanti I, Vaša spavaonica je improviziranom slobodnostojećom pregradom te odijeljena od ostatka stana. Ista Vam omogućuje intimnost, smještaj ugradbenog ormara te položaj za stol u dijelu blagovaone.

Dnevna zona je organizirana uz prostor izlaza na balkon, a kuhinja na današnjoj poziciji.

Varijanta II predstavlja dvije spavaonice na današnjim lokacijama u smanjenoj površini, te dnevnu zonu inkorporiranu na prostoru predložene blagovaonske zone.

U ovom prijedlogu ulazni hodnik možete angažirati tako da vizualno povećate dnevnu zonu, a prostor uz kuhinju, te stol, izvedbom preklopne klupe možete dodatno iskoristiti za pospremanje te za veća druženja.

Ponovit ću još jednom da je insolacija dosta važna, pa pokušajte ostaviti zonu uz balkon slobodnu koliko god budete mogli, budući da će Vam omogućiti kvalitetniji život te osigurati dovoljno dnevnog svjetla.

U pripadajućoj galeriji se nalazi niz mogućih rješenja interijera manjih stanova, pa možda koja od predloženih fotografija saživi u nekoj varijanti i u Vašem interijeru.

Savjetuje:
Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh

Povratak na Net.hr