Kako iz jednog većeg stana dobiti dva manja?

Trebala bih savjet kako pregraditi stan od 100 m2 u dva stana
od oko 50 m2.

Budući da središtem stana prolazi nosivi zid, isti je idealno iskoristiti kao pregradu, odnosno osnovnu longitudinalnu podjelu buduća dva stana. Na taj način dobivate dva prostora po 50 m2, gotovo istog tlocrta.

Postojeću kupaonicu zadržite na tom mjestu, a i kuhinjski mokri čvor je pametno ostaviti na istom mjestu.

Jednostrana orijentacija je uvijek pomalo ograničavajuća, ali zato ulazni prostor iskoristite za garderobne ormare, čime ćete ih izbaciti iz ostalih prostorija, te sobama dati dodatne kvadrate.

Drugi, južni stan je slično koncipiran. Jednostrana orijentacija je iskorištena za kuhinju/boravak i spavaonicu, dok je hodnik osigurao garderobu te stvorio malu vezu i dodatno osvjetljenje ulaznog prostora i samog hodnika.

Kupaonica je smještena uz kuhinju, zbog mokrog čvora, ali i zbog postojećeg nosivog zida te budućih instalacija.

Dobili ste dva stana, jednake kvadrature, sličnog koncepta te relativno neograničavajućeg životnog prostora. Ograničite vrata, probajte što više sam prostor otvoriti i povezati, te time maksimalno pustiti svjetlo s postojećih jednostrano orijentiranih ploha u unutrašnjost stana.

Nadam se da je ovo rješenje ono čemu ste težili, a dodatna galerija Vam pruža uvid u vrlo kreativan i nadasve inovativan način spremanja i organiziranja prostora.

Pogledajte, možda je nešto od ponuđenog upravo ono što ste zamislili.

Savjetuje:
Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh.

Povratak na Net.hr