banner

FOTO: Jednostavan i kreativan mali stan koji nudi sve što trebate

Kupili smo noviji stan s jako čudnim rasporedom i mislim da nam treba pomoć arhitekta kako ga uopće urediti s obzirom na malo kvadrata, a nas je dvoje. Ujedno nam je potreban i radni kutak s obzirom da i radimo od kuće.

U zgradi nije predviđeno spremište uz stan, spavaća soba je prevelika, a i kupaona, s obzirom na veličinu dnevnog boravka, mali hodnik spojen je s dnevnim boravkom, tako da se direktno ulazi i u dnevni boravak. Živimo već dvije godine, još uvijek bez ormara i većine namještaja jer nismo sigurni kako iskoristiti prostor, gdje staviti radni kutak, stol i stolice, ormare za cipele, jakne, volimo svijetlo, a kako stan ima veliku staklenu stijenu na cijeloj strani boravka, kupili smo stan unatoč jako čudnom i neiskorištenom rasporedu. Za rušenje zidova nemamo trenutno financije, pa bi to izbjegli ako je moguće.

Poštovana,

Mislim da se zaista uz male preinake može dobiti funkcionalan i iskoristiviji prostor, ali za Vaše želje i potrebe, budući su one dugoročne, ipak treba zid spavaće sobe izmaknuti za cca 1,0m.

Naime, velika spavaona je zaista nefunkcionalna, osim ako u nju ne smjestite ugradbene ormare od stropa do poda te ju uz spavanje iskoristite i za navedenu namjenu. Međutim, zaista nije ugodno spavati u sobi okružen ormarima, pa Vam predlažem da razmislite o tome da zid između hodnika i spavaće sobe pomaknete na način da smanjite kvadrate postojeće spavaone, unutar koje će još uvijek ostati dovoljno prostora za manji garderobni ormar, ili most.

Pomicanjem zida oslobodili ste hodnik, unutar kojeg možete smjestiti ugradbeni ormar, walk in closet, koji će Vam vrlo dobro poslužiti kao spremište i kao sam ormar, neće biti vidljiv ako je izveden od stropa do poda, a klizna vrata mogu imati ogledalo kao oblogu, pa će dojam prostora biti veći.

Unutar dnevnog boravka, trosjed smjestite na suprotan zid, zid spavaone, a iza njega možete izvesti nižu ugradbenu policu/ormar,koja će istovremeno poslužiti i kao stolić za odlaganje, a i kao zgodan jednostavan višenamjenski elemenat unutar boravka.

Suprotan zid iskoristite za police unutar kojih možete integrirati radni dio, za jednu ili dvije osobe, izvedbom jednostavne drvene ploče(koja će se izvlačiti) potrebne duljine.

Ona će lijevo prerast u police, a desno će se suziti ili jednostavno nastaviti do kuhinjske zone.

Kuhinju predlažem izvesti sa već uklopljenim manjim stolom, koji se isto po potrebi može povećati, a iako niste pristalica, mislim da bi kraći ulazni zid, koji se nastavlja na kuhinjski pult bio jako zgodan prostorni detalj, ali i praktičan jer bi Vam na neki način “otvorio” sam prostor stana već pri ulazu.

Galerija daje uvid u jedan, izuzetno, monokromatski prostor, međutim pruža uvid u ideju koja je izvediva i kod Vas-pametni ugradbeni elementi koji objed

Savjetuje:
Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh

Povratak na Net.hr