Nećete ih gledati u Tokiju

10 NEVJEROJATNIH: Sportovi koji su izbačeni s Olimpijskih igara ili tamo nisu nikad ni bili

Međunarodni savez sportskog ribolova nije uspio u namjeri da i njihov sport postane dio Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Tamo će se po prvi puta pojaviti surfanje i skejtbordanje.

Ako vam ti sportovi možda i ne djeluju kao olimpijski materijal, ovdje navodimo neke koji su nekoć bili na programu Olimpijskih igara ali su izgubili taj status, kao i neke koji, unatoč svim pokušajima, nikako da to postanu.

ŠIRI SE OLIMPIJSKA OBITELJ: Baci frizbi i odi na Igre

1. Utrke tandem bicikla


Tandem bicikli sada redovito sudjeluju u Paraolompijskim igrama, ali daleke 1908., te ponovo od 1920. do 1972. bili su redovito u sastavu ljetnih olimpijskih igara.

2. Kuglanje

Kuglanje je na kratko došlo u kontakt s olimpijskim igrama kao demo igra tijekom ljetnih igara u Seulu 1988. Ovaj se sport konstantno još od 1979. pokušava ugurati među olimpijske sportove, ali za sada bez rezultata.

3. Pucanje na golubove

Godine 1900. najmanje 400 ptica ubijeno je tijekom Igara u disciplini pucanja. Tako što više nikada nije ponovljeno, iako puno kasnije, tijekom ceremonije otvaranja Igara 1988., neke su golubice slučajno spaljene olimpijskm plamenom.

4. Šah

šah

Šah je prvi put pokušao ući među olimpijske igre 1924. u Parizu. Kasnije je Svjetska šahovska federacija čak uvela i testiranje na nedozvoljene supstance kako bi šah bio u skladu s pravilima IOC-a, ali još uvijek nije prihvaćen.

5. Dvoboj pištoljima

Godine 1921. na Igrama održanim u Stockholmu 42 natjecatelja iz 10 zemalja sudjelovalo je u disciplini dvoboja pucanjem s udaljenosti od 30 metara.

6. Potezanje užeta

Dio Igara od 1900. do 1920., ova natjecanje poznato s lokalnih zabava stvaralo je i olimpijske pobjednike

7. Skvoš

skvoc5a1

Časopis Forbes nazvao ga je najzdravijim sportom 2007., a u međuvremenu je skvoš više puta pokušavao ući među olimpijske igre, no svaki put uzalud. Ovo je godine izgubio od ragbi sedmica i golfa.

8. Brzinsko skijanje

brzinsko-skijanje

Svjetski brzinski rekord u ovoj disciplini stoji blizu 255 km/h. Radi se o jednom od najopasnijih sportova u povijesti Olimpijskih igara a natjecanje je posljednji put održano 1992. u Albertvilleu, kada je švicarski skijaš Nicolas Bochatay poginuo na dan finala nakon što se zabio u vozilo za ravnanje snijega.

9. Plivanje s preprekama

Koliko god taj sport djelovao čudno, sam su zapreke još čudnije. Tako su tijekom Igara u Parizu 1900. plivači trčali preko čamaca, plivali ispod njih i penjeli se po jarbolu, i sve to u sklopu plivanja 200 metara u rijeci Seini.

Povratak na Net.hr