POZITIVNE VIJESTI

ČOVJEČANSTVO NA PRAGU REVOLUCIONARNOG OTKRIĆA: Za samo pet godina mogli bismo početi spašavati ono što smo uništili

Ne, nije sve tako crno. Na Net.hr-u ćemo vam redovito donositi pozitivne vijesti iz Hrvatske i svijeta. Priče o malim i velikim herojima, solidarnosti, pomoći, ljubavi i prijateljstvu. Pozivamo sve ljude, kompanije i institucije da se uključe u našu malu akciju i pošalju nam svoje pozitivne priče na mail vijesti@portal.net.hr ili nam dojave na Facebooku. Ljudi, ne dajte se – Zajedno smo u ovome

Znanstvenici su došli do otkrića da enzim iz kompostiranog lišća može razgraditi plastiku u oblik koji je pogodan za recikliranje, i to u samo nekoliko sati, prenosi goodnewsnetwork. Francuska tvrtka Carbios već je započela suradnju s Pepsijem i L’Orealom kako bi u sljedećih pet godina pokrenuli proizvodnju nove tvari. “Mi smo prva tvrtka koja donosi na tržiste ovu tehnologiju”, rekao je zamjenik izvršnog urednika tvrtke Carbios, Martin Stephan, za Guardian. Dodao je kako je cilj da nova tehnologija bude u industrijskoj proizvodnji između 2024. i 2025. godine.

Gorući problem

Ovo otkriće velika je prekretnica za problem onečišćenja okoliša plastikom koje posljednje desetljeće uzima sve više maha. Plastika se ne može izravno reciklirati. Postoje razne vrste plastike izrađene od više slojeva estera, od kojih svaki zahtijeva drugačije uređaje i temperaturu kako bi se razgradio. Osim toga, ima mnogo plastičnih estera koji bi se mogli reciklirati, ali se to ne čini jer je tržišna vrijednost recikliranog materijala tako niska da nije financijski isplativo.

NADA IPAK POSTOJI! Napravljen plan za potpunu obnovu oceana. Kompletna šteta se može popraviti već u roku jedne generacije!

U znanstvenom radu objavljenom u časopisu Nature stoji da poliestersko vlakno polietilentereftalat, poznatiji kao PET, gubi velik dio svoje mehaničke iskoristivosti kad se zagrijava tijekom recikliranja. Zbog toga je bolje rješenje izraditi novi materijal jer se ostaci PET-a i dalje gomilaju.

Znanstvenici su otkrili da novi enzim dostiže minimum 90-postotne depolimerizacije u samo 10 sati, što znači da polimeri (velike i složene čestice) postaju monomeri (male i pojedinačne čestice) u manje od 24 sata. Monomeri tako postaju biološki depolimerizirana plastika koja se može ponovno koristiti kako bi se izradili proizvodi poput plastičnih boca. Dok bi plastične boce koje su industrijski proizvedene od PET-a koštale 4% iznosa koji je potreban da bi se izradile nove boce od petroleuma, proces recikliranja na kraju bi opet bio skuplji.

Ekološki prihvatljivo rješenje

Ipak, ovo otkriće od velikog je značaja. Koenzimi bi se mogli sintetizirati i tvrtke bi mogle proizvoditi još više jeftine infrastrukture za recikliranje, što bi konačno spustilo cijenu proizvodnje recikliranih proizvoda od plastike. To bi moglo riješiti i problem s plastičnim folijama koje se ne mogu reciklirati.

Tvrtka Carbio je u suradnji s nekoliko europskih tvrtki pod nazivom Carbiolice pokazala da se plastična folija može kompostirati kod kuće ili na gradskim odlagalištima. Cilj im je djelovati na tržište plastičnih folija i plastičnih vrećica, a kasnije i ostalih materijala koji se koriste u pakiranju. “Ove prekretnice jačaju našu želju da tržištu ponudimo rješenja cirkularne ekonomije koja su ujedno i kompetitivna i ekološki prihvatljiva i koja će dovesti do revolucionarnih rješenja za problem recikliranja plastike i tekstila”.

PRIRODA SE STVARNO OBNAVLJA: Ove tri životinje vraćaju se s ruba izumiranja unatoč svemu što im se dogodilo


Ispričajte nam svoju pozitivnu priču i rado ćemo je objaviti i podijeliti sa stotinama tisuća naših čitatelja. Svoje priče nam šaljite na mail vijesti@portal.net.hr ili nam jednostavno pišite na Facebooku. Zajedno smo u ovome.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr