Sve ima svoje razloge

UŽITAK I BOL: Evo tko i zašto najviše uživa u seksu kada boli

Osim kod rijetkih ljudi, većinom se sado-mazo igrice unose kao razbibriga i osvježenje u veze, ali nisu jedini izvor uživanja. Kada govorimo o zadovoljstvu u seksu, koji je povezan s trpljenjem boli govorimo o mazohizmu, odnosno o jednoj vrsti parafilije (patološka seksualna sklonost), gdje se seksualni užitak jedino može osjetiti uz jaku bol.

Mazohisti su najčešće muškarci, a manje žene, a statistike su pokazale kako su to uglavnom direktori, političari, suci i bankari. Seksolozi smatraju da je to zbog toga što postoji potreba za bijegom od strogo kontroliranog javnog života.

Osim toga postoje mišljenja da parafilija i mazohizam leže u ranom seksualnom periodu osobe, točnije prvi orgazam doživljen s manje od 10 godina. On je uvijek bio povezan s osjećajem boli, udarcima po zadnjici rukom, bičem i slično.

PRAVILA IGRE: 3 načina na koje sado-mazo seks čini ljude boljim osobama

Sadizam i mazohizam su vrlo rijetki i postoje u pet do 10 posto slučajeva, odnosno 72 posto kod muškaraca i 28 posto kod žena, piše B92.

Ovakav seks se najčešće prakticira u odnosima bez emocija i bez obaveza, a praćen je vezivanjem, bičevanjem, gušenjem i lupanjem po guzi. Nekada čak prelazi i razinu samoozlijeđivanja.

Kao glavni razlog za takvo uživanje, psiholozi i seksolozi navode ljepotu koja leži u erotskoj prirodi kršenja pravila običnog seksualnog ponašanja. Sadomazohizam kao povremena vrsta seksualnoguživanja rijetko stvara interpersonalni problem, osim kada se jedna strana umori, a onda nastaje problem i slijedi kraj. Tada se preporučuje psihoterapija.

Povratak na Net.hr