POSTOJI RJEŠENJE

STRUČNJACI OTKRILI GLAVNI RAZLOG: Evo kako možete predvidjeti je li vaš brak osuđen na propast

Bračni savjetnici otkrili najčešći faktor koji vodi do prekida veza i razvoda.

Nakon nekoliko desetljeća istraživanja, stručnjaci za brak napokon su otkrili što točno dovodi do propasti veze, piše Independent.

JESTE LI MEĐU NJIMA? 15 profesija u kojima ima najviše razvoda

Bračni savjetnik John Gottman, koji je osnovao Institut Gottman, tijekom svog 40-godišnjeg rada s parovima primijetio je zanimljiv trend.

Shvatio je poveznicu između svih propalih veza i pomoću nje predvidio velik broj razvoda.

Riječ je o – preziru.

Odahnite, postoji ‘lijek’

veza, svađa, pisanje poruka

Ono što je još zanimljivije jest to što je Gottman otkrio i kako to popraviti.

Svi parovi imaju neka neslaganja i razmirice, no kada krene okretanje očima, među njih stane osjećaj superiornosti i partneri se jedno drugom počnu gaditi. Pasivna agresija može biti suptilna naznaka da ćete vi i vaš partner uskoro biti na sudu i raspravljati o podjeli imovine.

“Primjerice, kada raspravljaju o čistoći doma, jedan od partnera može reći ‘moja obitelj je više brinula o kući’. Neizgovoreni dio ‘nego tvoja’ implicira: ‘moja obitelj je superiornija od tvoje'”, kaže Mike McNulty iz Instituta.

Koje godine ste se vjenčali? Doznajte kakve su vam ‘šanse’ za razvod

“Osim okretanja očima, tu je i podizanje gornje usne u podsmijeh. Riječ je o osjećaju gađenja prema partneru i osjećaju nadmoći”, kaže McNulty.

No, to ne znači da trebate zvati odvjetnika. Vrlo se lako možete vratiti na dobar put.

Za početak, prestanite partneru okretati očima, čak i iza njegovih riječi. Provjerite koliko su vaša očekivanja realistična. Pokušajte sagledati situaciju iz partnerove perspektiveDijalog i poštovanje mali su koraci koje svi znamo, no katkad nas na njih treba podsjetiti.

Povratak na Net.hr