VRAGOLASTI HORMON

POJAČAVA LIBIDO I POTIČE ORGAZAM: Znanstvenici našli rješenje za nedostatak seksualne želje

‘Otkriće da kisspeptin kontrolira i privlačnost i seksualnu želju otvara uzbudljive nove mogućnosti za razvoj tretmana niske seksualne želje’

Kemikalija u mozgu koja pojačava libido i može pomoći ženama u postizanju orgazma dosad se vezala isključivo uz pubertet i plodnost. Kisspeptin, poznat kao hormon ljubljenja, mogao bi pomoći ženama koje imaju izrazito slabu želju za seksom ili poremećaj hipoaktivne seksualne želje (HSDD).

Testosteron ima nuspojave

Ponekad se pacijenticama daje testosteron kako bi poboljšao njihovu želju, ali to može uzrokovati muške nuspojave, uključujući pojačanu dlakavost na licu i dublji glas. Potencijlne nuspojave kisspeptina zasad su nepoznate. “Nema dobrih tretmana za žene koje pate od niske seksualne želje. Otkriće da kisspeptin kontrolira i privlačnost i seksualnu želju otvara uzbudljive nove mogućnosti za razvoj tretmana niske seksualne želje”, kaže autorica studije Julie Bakker sa Sveučilišta Liege u Belgiji.  Smatra se da HSDD utječe na čak 40 posto žena u nekom razdoblju života. Pet do 15 posto njih trpi stalno.


 

JE LI VAŠA ŽELJA ZA SEKSOM NORMALNA? Riješite test i saznajte koliki vam je libido, ali i kako to utječe na vaš život

Povezanost ovulacije, privlačnosti i seksa

Također su otkrili da se feromoni, kemijski mirisi specifični za životinje, izlučuju u muškim stanicama mozga i prenose signal drugim živčanim stanicama, poznatima kao neuroni. Ondje se oslobađa gonadotropin, koji potiče seksualno ponašanje. Neuroni također prenose ovaj signal stanicama koje proizvode neurotransmiterski dušikov oksid, koji aktivira seksualnu želju. “Dosad je bilo malo poznato kako mozak povezuje ovulaciju, privlačnost i seks. Sada znamo da jedna molekula – kisspeptin – kontrolira sve ove aspekte kroz različite krugove mozga koji paralelno rade”, kaže suautor studije Ulrich Boehm za Daily Mail.. Rezultati su objavljeni u časopisu Nature Communications.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr